Novi zakon: Radna praksa trajaće šest meseci i moraće da bude plaćena

Biznis 13. dec 202120:16 4 komentara

Prema istraživanju ministarstva omladine i sporta iz 2020. godine, više od polovine mladih koji su išli na radnu praksu, nije dobijalo finansijsku nadoknadu. To bi trebalo da promeni Zakon o radnoj praksi. Jedan od razloga za uvođenje ovog zakona u naš pravni sistem je i da mladi u što kraćem roku dobiju posao, jer je stopa nezaposlenosti prošle godine bila 26,6 odsto. Javna rasprava o Nacrtu zakona traje do 23. decembra, u njoj je aktivna i Beogradska otvorena škola koja se bavi omladinskom politikom.

„Najvažniji je ugovor o radnoj praksi, da ona bude ograničenog trajanja. Postojaće obavezna finansijska nadoknada za praktikante i mentor koji će obučavati svakog praktikanta, kao i zdravstveno i socijalno osiguranje“, objašnjava za Infobiz Goran Radlovački iz Beogradske otvorene škole.

Pročitajte još:

Poslodavci će, kaže – konačno s pravne strane moći da budu osigurani.

„A, biće im u interesu da pruže mladima  adekvatnu obuku, mentora i da ih plate, u cilju privlačenja mladih motivisanih talenata koji imaju želju da rade“, ističe sagovornik N1.

Prakse su ranije mogle da traju i po godinu dana i više.

„Sada će, prema preporukama Evropske komisije, biti obavezno trajanje prakse šest meseci. To je, prema preporukama Evropske komisije – vreme potrebno mladoj osobi da se obuči“, navodi Radlovački.

Dobro je, kaže, što je novim zakonom predviđeno i postojanje kaznenih odredbi – i za poslodavce i za praktikante.

„Najviše kaznenih odredbi odnosi se ipak na poslodavce. Ako se utvrdi da praktikantima daju radne zadatke i posao koji odgovara poslu zaposlenog radnika, moraće, onda, i da im ponude ugovore o radu“, napominje Goran Radlovački.

Komentari (4)

Vidi sve komentare