Novinarka: Gašenje peći u Železari loš znak, negativno će uticati na BDP Srbije

Ekonomija 12. jul 202214:08 12 komentara

Novinarka Nove ekonomije Katarina Baletić rekla je da cena bakra na berzama opada, te da se može očekivati i početak recesije. Dodala je da se gašenje peći u Smederevu može globalno tumačiti kao loš znak, koji će negativno uticati i na BDP Srbije.

„Ono čega se plaše svetski ekonomisti je da možda gledamo početak globalne recesije i ti berzanski proizvodi i negde osnovni proizvodi kao što su čelik i bakar, koji su potrebni za mnoge industrije mogu da budu i jesu veoma važni indikatori onoga što nas očekuje. I zato ovo jeste zabrinjavajuće, ne samo ukoliko posmatramao tako lokalno kao gašenje jedne peći u Železari, već globalno, kao jednog lošeg pokazatelja da nešto nije u redu. Što će sigurno uticati na smanjen izvoz, a samim tim i na smanjeni BDP Srbije, ukoliko govorimo o prepolovljenoj proizvodnji, imajmo u vidu da  je to veliki gubitak, tu radi oko pet hiljada radnika, ne govorimo samo o njima, već i o porodicama i možemo reći da Smederevo umnogome zavisi od rada ove fabrike“, rekla je Baletić.

Podsetimo, kineska kompanija HBIS Srbija, koja je vlasnik Železare u Smederevu, saopštila je da su u toku pripreme za gašenje visoke peći broj 1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare