Novine kod odobravanja stanova za bezbednjake: Računaće se staž

Biznis 06. avg 202208:35 > 10:1750 komentara
Stanovi za bezbednjake zemun
N1

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u četvrtak i dve nove uredbe koje regulišu prodaju stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti. Jedna reguliše ispunjenost uslova za kupovinu ovakvih stanova, a druga redosled osoba koje ispunjavaju propisane uslove. Tako je propisano da će se redosled prijavljenih bezbednjaka za stan na konkretnoj lokaciji utvrđivati na osnovu tri kriterijuma: staža, tačnog vremena elektronske prijave za kupovinu i prava prioriteta za kupovinu stana ako je reč o lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

Uredbe se primenjuju na pripadnike Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji su u stalnom radnom odnosu u jednom od ovih državnih organa, kao i na pripadnike snaga bezbednosti koji su pravo na penziju ostvarili u jednom od ovih državnih organa, borce, porodice palih boraca, ratne i mirnodopske vojne invalide.

Pročitajte još:

Pravo na kupovinu ovih stanova mogu da ostvare zaposleni u ovim državnim organima pod uslovom da nemaju trajno rešenju stambenu potrebu ili imaju neodgovarajući stan „površine manje od 92 kvadrata“.

„Priorite za kupovinu stana ima pripadnik snaga bezbenosti koji nema trajno rešenju stambenu potrebu“, precizira se u uredbi.

Oni koji žele da se prijave za kupovinu ovih stanova, to mogu da učine kada država raspiše javni poziv za prodaju, na sajtu ssb-srbija.rs.

Po isteku roka određenog za podnošenje elektronskih prijava po pojedinačnom javnom pozivu, utvrđuje se redosled osoba koje ispunjavaju propisane uslove. Taj spisak biće objavljen takođe na istom sajtu.

„Redosled se utvrđuje na osnovu podatka o ostvarenom efektivnom radnom stažu u državnim organima, izraženog u danima, koji se izračunava do dana raspisivanja javnog poziva, koji je organ snaga bezbednosti dužan da dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade. Zatim na osnovu podatka o tačnom vremenu korišćenja aplikacije Vlade, kao i prioriteta za kupovinu stana ukoliko je u pitanju javni poziv za lokacije u Beogradu i Novom Sadu“, stoji u uredbi.

Kako se ističe, podaci o stažu i vremenu korišćenja aplikacije „imaju jednaku vrednost prilikom utvrđivanja redosleda“.

„Ukoliko se na osnovu podataka za dva ili više lica utvrdi isti redosled, prednost će imati lice čija elektronska prijava je podneta bliže vremenu otvaranja aplikacije Vlade za pojedinačnu lokaciju“, precizira se u uredbi.

Stanovi za porodice palih boraca

Uredbom se precizira da pravo da kupe stan po nižoj ceni imaju i borci, porodica palih poraca, ratni i mirnodopski vojni invalidi.

„Po dobijanju građevinske dozvole na svakoj lokaciji, opredeljuje se srazmeran broj stanova svake strukture, i to: u Kraljevu 10 odsto od ukupnog broja raspoloživih stanova na lokaciji, a u Kragujevcu, sremskoj Mitrovici i Vranju po pet odsto od ukupnog broja raspoloživih stanova po lokaciji“, navodi se u uredbi.

Kada je reč o utvrđivanju redosleda kupovine za ovu kategoriju kupaca, on se utvršuje na osnovu podataka o tačnom vremenu korišćenja aplikacije Vlade, pri čemu prednost imaju prijave podnete bliže vremenu otvaranja aplikacije Vlade za pojedinačnu lokaciju.

Inače, aplikacija Vlade je elektronska platforma putem koje bezbednjaci podnose elektronsku prijavu na internet stranici Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti Republike Srbije www.ssb-srbija.rs.

Komentari

Vaš komentar