Novo zaduživanje Srbije: Za obilaznicu oko Kragujevca kredit od 12 milijardi dinara

Ekonomija 24. jun 202412:13 26 komentara
Pixabay/JoshuaWoroniecki

Vlada Srbije zadužuje se kod OTP banke za 12 milijardi dinara za potrebe finansiranja izgradnje obilaznice oko Kragujevca, predviđeno je predlogom zakona usvojenim u četvrtak na sednici Vlade. Kamatna stopa je varijabilna i (trenutno) iznosi 8,5 procenata.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke za potrebe finansiranja izgradnje obilaznice oko Kragujevca.

Osnov za zaduživanje je komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca, potpisan 25. jula 2023. godine, sa naknadnim izmenama i dopunama.

„Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu odobreno je zaduživanje za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca u iznosu od 34 milijarde dinara koji obuhvata i Projekat izgradnje obilaznice oko Kragujevca“, stoji u obrazloženju predloga zakona.

Ovaj ugovor je, kako se navodi, Vlada Srbije sklopila sa investitorom JP Putevi Srbije i konzorcijumom koji čine „Srbijaautoput“ Beograd i „Euro Motus“ Beograd.

Kako se navodi u Predlogu zakona o zaduživanju RS kod OTP banke za potrebe finansiranja izgradnje obilaznice oko Kragujevca, reč je o kreditu u visini do 12 milijardi dinara.

„Ugovor stupa na snagu i proizvodi prava i obaveze za ugovorne strane od dana kada bude propisno potpisan od strane ovlašćenih predstavnika ugovornih strana i nakon objavljivanja u Službenom glasniku, u roku koji je definisan zakonom o potvrđivanju predmetnog ugovora“, navodi se u predlogu zakona.

Kredit se, kako se ističe, odobrava na rok do 120 meseci računajući od dana stupanja na snagu ovog ugovora, koji uključuje i period počeka i period raspoloživosti.

„Banka se obavezuje da sredstva kredita stavi na raspolaganje zajmoprimcu u roku koji počinje dva radna dana (subote, nedelje i praznici se ne računaju) od datuma stupanja na snagu i ističe 36 meseci od datuma stupanja na snagu (taj period je takozvani „period raspoloživosti“)“, stoji u predlogu zakona.

Po isteku tog perioda raspoloživosti Vlada Srbije kao zajmoprimac gubi pravo na korišćenje ostatka odobrenog kredita i banka nije dužna da isplati ostatak neiskorišćenih sredstava.

Kamate i provizije

Kamatna stopa po kojoj se odobrava ovaj kredit, prema predlogu zakona, iznosi tromesečni Belibor uvećan za maržu od 3,05 odsto.

Trenutna vrednost 3M Belibora (na dan 21. jun 2024)  je 5,45 odsto, što znači da je kamatna stopa po kojoj će država otplaćivati ovaj kredit čak 8,5 odsto.

Zajmoprimac se obavezuje da Banci plati sledeće provizije: proviziju za odobravanje kredita u visini od 0,30 odsto jednokratno, na celokupan odobren iznos kredita, prilikom prvog puštanja sredstava kredita, zatim proviziju za neiskorišćena sredstva kredita u visini od 0,30 odsto na na neiskorišćeni iznos kredita koji nije prenesen na račun Vlade Srbije, dva puta godišnje počevši od datuma stupanja na snagu ovog ugovora do korišćenja odobrenog kredita u celosti ili isteka perioda raspoloživosti.

JP “Putevi Srbije“, kako je objavljeno na sajtu ovog javnog preduzeća – „sprovodi aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Severne obilaznice oko grada Kragujevca“.

„Ovim projektom se stiču uslovi za izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz gradskog jezgra Kragujevca, poboljšanje uslova sa aspekta životne sredine, kao i brže povezivanje tranzitnih tokova na pravcu državni put I A reda br. A1 (E-75) petlja Batočina, preko Kragujevca do državnog puta I A reda br. A5 (E-761) u Mrčajevcima i podizanje nivoa usluge putne mreže. Trasa Severne obilaznice je dužine oko 22 kilometra“, navodi se na sajtu Puteva Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare