NS: Oko 10.000 zaposlenih na železnici će primati manje od minimalne zarade

Biznis 09. feb 202111:3813 komentara
narodna stranka, narodna stranka logo
N1

Narodna stranka (NS) saopštila je da će oko 10.000 radnika, odnosno između 30 odsto i 40 odsto zaposlenih u preduzećima Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura železnice Srbije, primati plate manje od minimalne zarade nakon potpisivanja novih kolektivnih ugovora.

Cena radnog sata je 77,54 dinara, tako da će radnici sa koeficijentom 1,38 imati platu 18.620 dinara, što je za 13.380 dinara manje od zakonom propisane minimalne zarade, čime je diskriminisano 10.000 radnika na železnici, navedeno je u saopštenju Odbora NS za saobraćaj.

„Potpisnici kolektivnih ugovora su svojim neznanjem ili lošim namerama sve zaposlene vratili u doba robovlasništva“, ocenjuju u NS.

Navode da su ugovore 4. februara i 5. februara potpisali Sindikat izvršnih službi, Unija sindikata srpskih železnica, Sindikat Železničara Srbije i Sindikat radnika železničke infrastrukture, kao i da su nezadovoljni radnici počeli da podnose tužbe za cenu radnog sata i diskriminaciju i tužbe protiv potpisnika kolektivnih ugovora.

Narodna stranka zahteva od nadležnih institucija da provere ove štetne kolektivne ugovore i poslovanje sindikata koji su ih potpisali, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar