„Nudimo 1.000 evra više od najveće ponude“: Kako je prodata zgrada Pošte zbog koje je podneta tužba od 15 miliona evra

Ekonomija 21. feb 202419:05 18 komentara
N1

Firma „XYA Dorćol“ tužila je javno preduzeće „Pošta Srbije“ i preduzeće „FPM Agromehanika“ zbog kupovine prostora koji je u vlasništvu Pošte u ulici Đorđa Vajferta, tražeći ili poništenje prodaje ili 15 miliona evra odštete od Pošte, piše Nova ekonomija.

Naime, iz dokumentacije koju je Nova ekonomija dobila putem zahteva za informacije od javnog značaja, može se videti da je firma „XYA Dorćol“ podnela Privrednom sudu u Beogradu tužbu kojom je tražila da sud poništi odluku Pošte kojom je „Agromehanika“ proglašena za najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu Poštinih prostorija na Vračaru i da se obaveže da taj prostor proda tužiocu.

Alternativno, ako bi sud odbio ovaj zahtev, XYA je od Pošte tražio isplatu odštete od 15 miliona evra.

Kako se navodi u rešenju koji je doneo sud, kojim su odbijeni predlozi „XYA“ za određivanje privremenih mera, pri čemu je sudski spor i dalje u toku, Pošta je u septembru prošle godine u dnevnom listu Alo objavila oglas za prodaju nepokretnosti u kom se navodi da je početna cena nepokretnosti 3,2 miliona evra.

U oglasu je bilo navedeno da će postupak javne prodaje sprovesti komisija i da će jedini kriterijum za odluku biti ponuđena cena.

U svojoj tužbi „XYA“ navodi da je prilikom otvaranja pisanih ponuda, između ostalih otvorena i ponuda Agromehanike za koju je Komisija konstatovala da je „neuredna“ i da njome nije ponuđena cena, već je Agromehanika navela da nudi za 1.000 evra više od najviše ponude koju bilo ko drugi bude dao.

Postupak je, kako je navedeno, okončan tako što je konstatovano da je ponuda „XYA Dorćol“ u visini od 6.255.555 evra najveća, nakon čega je predstavnica Agromehanike izjavila da između JP „Pošta Srbije“ i „FPM Agromehanike“ postoji ugovor o zakupu od 14.3.2023. godine „o čemu se mora voditi računa“.

Međutim, nakon otvaranja ponuda, kompanija „XYA“ je dobila zapisnik sa održane javne prodaje, u kom je, kako se navodi u tužbi, pisalo da je „FPM Agromehanika“ ta koja je kupila prostorije „Pošte“ jer je dala najveću ponudu – što je suprotno onom što je Komisija usmeno konstatovala kada su otvarane ponude.

Kompanija „XYA Dorćol“ je istakla da se zapisnik koji je dobila nakon održane javne prodaje „ne poklapa sa činjeničnim stanjem toka postupka“ jer u zapisniku nije navedeno da je komisija JP „Pošta Srbije“ ponudu „Agromehanike“ odbacila kao neurednu.

Takođe tvrde da u zapisniku postoji neistinit deo koji govori o tome da je kostatovano da je nakon otvaranja ponuda, predstavnica Agromehanike izjavila da prema ugovoru o zakupu postoji pravo preče kupovine Agromehanike iz kojih se razloga „dostavljena ponuda mora razmatrati“.

Opširnije pročitajte na sajtu Nove ekonomije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare