Blumbergova lista najimućnijih na svetu: Milijarderi uvećali bogatstvo

Ekonomija 03. okt 202318:56 13 komentara
Tanjug/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Objavljena je Blumbergova lista najbogatijih ljudi na svetu, a na prvom mestu je Ilon Mask, direktor Tesle i vlasnik društvene mreže X.

Kako se navodi na Blumbergovoj listi, njegovo bogatstvo se za godinu dana uvećalo za 95 milijardi dolara, a procenjuje se na 232 milijarde dolara.

Drugo mesto zauzeo je direktor LVMH Bernar Arno, čije se bogatstvo procenjuje na 165 milijardi dolara, a za godinu dana se uvećalo za 2,8 milijardi dolara.

Na trećem mestu je Džef Bezos, osnivač Amazona, koji je za godinu dana uvećao bogatstvo za 46 milijardi dolara.

Prati ga osnivač Majkrosofta Bil Gejts na četvrtom mestu. Bogatstvo Gejtsa procenjuje se na 123 milijarde dolara, a od prošle godine uvećano je za 14 milijardi.

Pročitajte još

Milijardu manje, odnosno 122 milijarde, ima izvršni predsednik kompanije Orakl Leri Elison, koji je bogatstvo u odnosu na prošlu godinu uvećao za 29 milijardi.

Suosnivač Gugla Leri Pejdž nalazi se na šestom mestu, sa bogatstvom od 120 milijardi dolara. Njegovo bogatstvo se za godinu dana uvećalo za 37 milijardi dolara.

Bogatstvo investitora Vorena Bafeta procenjuje se na 116 milijardi, a u odnosu na prošlu godinu uvećano je za gotovo devet milijardi dolara.

Drugi suosnivač Gugla Sergej Brin nalazi se na osmom mestu sa 114 milijardi dolara. U odnosu na prošlu godinu bogatiji je za gotovo 35 milijardi dolara.

Nekadašnji izvršni direktor Majkrosofta Stiv Balmer je na devetom mestu sa 112 milijardi, sa 26 milijardi više u odnosu na prošlu godinu.

Deseto mesto zauzima vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg, čije se bogatstvo procenjuje na 111 milijardi dolara. U odnosu na prošlu godinu uvećalo se za 65 milijardi dolara.