Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša – srpski na 39. mestu

Biznis 06. okt 202117:41 8 komentara
Pixabay

Državljani Japana i Singapura imaju "najmoćnije pasoše" na svetu, pošto mogu da putuju na 192 destinacije bez vize, piše Nova ekonomija. Kompanija Henley and Partners objavila je listu država sa "najmoćnijim pasošima", izračunat na osnovu broja zemalja u koje njihovi državljani mogu da putuju bez viza. Pasoš Srbije nalazi se na 39. mestu.

Henley Passport Index zasniva se na podacima koje dobija od Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz, a od 2006. godine prati svetske pasoše sa kojima kojima se najlakše može putovati, navodi Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Iz kompanije su naveli da su povećana ograničenja putovanja koja su uvedena u proteklih 18 meseci zbog kovid pandemije dovela do najvećeh jaza u mobilnosti u 16 godina dugoj istoriji Henley Passport Index-a. Međutim, prilikom pravljena ovogodišnje liste, nisu uzete u obzir restrikcije putovanja koje se uvode zbog koronavirusa.

Drugo mesto dele Nemačka i Južna Koreja (sa pasošima ove dve zemlje se može u 190 zemalja ući bez vize).

Treće mesto dele Finska, Italija, Luksemburg, Španija čiji državljani mogu bez vize da idu u 189 zemalja.

Četvrto mesto dele pasoši Austrije i Danske (188).

Na petom mestu su pasoši Francuske, Irske, Holandije, Portugala i Švedske i sa njima se bez vize može ući u 187 zemalja.

U prvih deset pozicija su i: Belgija, Novi Zeland, Švajcarska (ulaz u 186 zemalja), pa Češka, Grčka, Malta, Norveška, Ujedninjeno Kraljevstvo, SAD (185). Slede Australija i Kanada (184), zatim Mađarska (183), dok su na desetom mestu Litvanija, Poljska i Slovačka (182).

Srbija se nalazi na 39. mestu ove liste. Sa srpskim pasošem bez vize može da se putuje u 135 zemalja.

Kada se posmatraju pasoši ostalih država u regionu, Severna Makedonija je na 47. mestu, njeni građani bez vize mogu ići u 125 zemalja sveta.

Pasoš Crne Gore je na 48. mestu (123 zemlje), pasoš Bosne i Hercegovine na 54. mestu (116 zemalja).

Pasoš Hrvatske nalazi se na 18. mestu i sa njim se bez vize može ući u 172 zemlje sveta.