Obradović o platnim razredima: Ne odustajemo od reforme, odlaganje zbog kovida

Biznis 07. dec 202112:15 > 13:3936 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o predlozima zakona koji se odnose na plate zaposlenih u javnom sektoru, odnosno o predlogu da se primena platnih razreda odloži do 2025. godine. Resorna ministarka, ministarka drzavne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, poručila je poslanicima da država ne odustaje od reforme, jer - kako je rekla - uvođenje platnih razreda predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije, ali je kao ključan razlog za odlaganje reforme navela pandemiju koronavirusa i borbu za ekonomski rast u vreme pandemije.

“Reforme zarada u javnom sektoru imaju implikacije po budžet, a prema iskustvu iz drugih zemalja, takve reforme su dugogodišnje reforme koje zahtevaju i dodatnu masu u budžetu. Reforma ne može da bude fiskalno neutralna”, kaže Marija Obradović.

Pročitajte još:

Ona je istakla da je Vlada uprkos odlaganju reforme našla dovoljno prostora da se plate zaposlenih u javnom sektoru podignu za sedam odsto, odnosno za osam odsto za zaposlene u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama.

Ministarka navodi da je prva tačka reforme katalog radnih mesta, što je – prema njenim rečima – osnov za vrednovanje svih radnih mesta na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

Katalog radnih mesta je povezan sa aktima sistematizacije u javnoj službi, ali – prema Mariji Obradović – trebalo bi ga uvezati sa katalogom koeficijenata.

“MMF je razumeo naše razloge za odlaganje reforme na 2025. godinu”, rekla je Obradović.

Izvor: RTS

Na 11. sednici Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije pred poslanicima su izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Komentari

Vaš komentar