Obrt u traženju rešenja za radnike Fijata, Stelantis prihvatio predlog

Biznis 28. jun 202219:0412 komentara

Obrt u traženju rešenja za radnike Fijata - Stelantis odlučio da prihvati predlog koji su zaposleni izneli na početku pregovora, a koji se tiče rada u Slovačkoj. Radnicima je dato sedam dana da odluče hoće li u inostranstvo u režimu da posle svakih 90 dana rada, mesec dana borave kod kuće. Ponude su dobili i oni koji su tehnološki višak.

Izbačeni iz brzine, njihovi automobili pušteni su niz vodu, tako su sami pričali, ali ta voda ih, posle najnovijih pregovora, sada nosi u prihvatljiviju Slovačku. Opcija dve godine rada u inostranstvu nije skraćena, ali je prilagođena zahtevima radnika.

„Tu još ima neki detalji da se vide, kako se odlazi, a kako se vraća, ali to je tri plus jedan, tri meseca u inostranstvu, mesec dana kući, to je nova Stelantisova ponuda – biće sigurno bolji odziv nego što je sad, garantujem da će se prijaviti određeni broj ljudi, jer ima onih koji su tražili da bude tri plus jedan“, priča član pregovaračkog tima radnika Fijata Đorđe Milojević.

POVEZANE VESTI:

Oko hiljadu radnika ima rok od sedam dana za uzmi ili ostavi. Ali ova ponuda za neke kasno stiže, prvi otkazi u Fijatu biće podeljeni za 24 sata.

„492 čoveka će sutra dobiti otkaz, da se razumemo, i to sve zbog loše namere kompanije Stelantis, jer nije htela ranije da predstavi ovu novu ponudu za odlazak u inostranstvo“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat plastik Zoran Miljković.

Radnici kažu da će svi koji napuštaju fabriku dobiti otpremninu od 790 evra po godini staža i da je to teret koji će po njihovim rečima deliti Francuzi i Italijani. A država kao rešenje otpuštenima obećava nova radna mesta u namenskoj industriji.

„250 ljudi će moći momentalno u naredna dva, tri meseca da se zaposli u fabrici Zastava TERVO u Kragujevcu oko 100 radnika, ali da prvo prođu obuku, i 150 fabrika BSS, borbena oklopna vozila u Velikoj Plani“, dodao je Miljković.

Inače, još nije kompletiran spisak svih tzv. zaštićenih radnika, koji bi trebalo da budu deo oko 500 zaposlenih koji ostaju da rade u Kragujevcu za od 1. jula punu platu. Pregovore u Predsedništvu vodili su u ime države šef Vučićevog kabineta i ministarka privrede, a radnici se u Beograd vraćaju najverovatnije u ponedeljak.

Ne očekuje se rikverc, ali epilog krize u Fijatu još nije potpuno poznat.

Komentari

Vaš komentar