Obustava rada u Fabrici reznog alata u Čačku zbog neisplaćenih zarada

Biznis 09. feb 202115:141 komentar
N1

Većina radnika u Fabrici reznog alata (FRA) u Čačku obustavila je rad zbog neisplaćene dve poslednje zarade, rekao je agenciji Beta predsednik Industrijskog sindikata u toj fabrici Dušan Đelić.

On je kazao da je od 462 zaposlenih rad obustavilo 320, da su oni u „tihom štrajku“, a da nisu oglasili generalni štrajk jer očekuju da će ove sedmice biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede o rešavanju statusa fabrike.

„Ne samo što radnicima nisu isplaćene zarade za novembar i decembar, već fabrika jednom delu radnika duguje 11 plata, drugima osam i trećem delu radnika pet plata. Takođe, poslednjih 11 godina nije uplaćivan ni radni staž, zbog čega radnici koji se penzionišu dobijaju mesečno 17.000 do 18.000 dinara“, rekao je Đelić agenciji Beta.

Ocenio je da se FRA nalazi u teškoj situaciji, da je račun fabrike u blokadi zbog raznih dugovanja, među kojima je i dug prema jednoj banci od oko milion evra, zbog čega je ta banka zatražila stečaj fabrike.

„Sa druge strane duguje se i fabrici. Namenska industrija, za koju deo fabrike radi, duguje nam oko 30 miliona dinara“, rekao je Đelić.

Prema njegovoj oceni jedino rešenja za FRA je preuređenje statusa fabrike o čemu se nedavno razgovralo na sastanku koji je održan u Minstarstvu privrede kome su prisustvovali i predstavnici reprezentativnih fabričkih sindikata i predstavnici lokalne samouprave Čačka.

„Na tom sastanku je predloženo da se u fabriku uvede kontrolisani stečaj, po kome bi se fabrika prekomponovala i broj radnika bio smanjen sa 462 na 250, a ostali radnici bi dobili povoljan socijalni program uz uplaćene doprinose“, rekao je Đelić.

On je istakao da za nekoliko dana očekuje nastavak razgovora u Minstarstvu privrede o novom statusu farbrike i da je „optimista“.

FRA je osnovana 1953. godine, poslednjih nekoliko godina se nalazila u fazi restruktuiranja, a većinski vlasnik je bila država.

Komentari

Vaš komentar