Obustavljen krivični postupak protiv tri predstavnika sindikata RGZ

Biznis 10. jun 202309:00 2 komentara
Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Krivični postupak protiv tri predstavnika sindikata u Republičkom geodetskom zavodu, po privatnoj tužbi RGZ je - obustavljen, saznaje portal N1.

Krivično delo „narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti“ bio je osnov privatne tužbe koju je Republički geodetski zavod RGZ podneo protiv predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u RGZ Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u RGZ Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u RGZ Stevana Todorova.

„Obustavlja se krivični postupak protiv okrivljenih Konstantinović Dijane, Blagojević Zorana i Todorov Stevana, zbog krivičnog dela narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, koji se vodi po privatnoj tužbi privatnog tužioca Republičkiog geodetskog zavoda od 26. oktobra 2020. godine“, stoji u Rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Sud u obrazloženju navodi da na glavni pretres, održan 9. maja 2023. godine, privatni tužilac RGZ, odnosno njegov predstavnik „iako uredno pozvan, nije pristupio, a izostanak nije opravdao“, pa je doneta odluka o obustavi krivičnog postupka.

Da je krivični postupak po ovoj tužbi obustavlje, za portal N1 potvrđuje i Dijana Konstantinović, predsednica JOS sindikata u RGZ.

„Ne znam koja je to po redu krivična prijava koju RGZ i direktor Borko Drašković podnose protiv mene, a koje apsolutno nemaju nikakvog pravnog utemeljenja i osnova. Ali, važno je da se te krivične prijave podnose da bi se vršio neki vid pritiska protiv nas, kako bismo odustali od sindikalne borbe“, kaže Dijana Konstantinović.

N1

Ročišta su se, po ovoj tužbi, kako tvrdi naša sagovornica, zakazivala na svakih dvadesetak dana.

„Ta tužba je indirektno povezana sa našom disciplinskom suspenzijom koja još traje od 27. jula 2022. godine“, navodi sagovornica portala N1.

Prema njenim rečima novo ročište, za krivičnu prijavu po istom osnovu, a koju je privatno podneo direktor RGZ Borko Drašković, zakazano je za 7. jul. 

„Mi imamo mnogo krivičnih prijava. Ona vezana za hakerski napad je odbačena“, ističe ona, dodajući da su sve troje predstavnika sindikata za to saznali – iz novina.

Podsetmo, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zaključilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv troje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), protiv kojih je matična organizacija podnela prijave nakon hakerskih napada u septembru 2022. godine, navela je Nova ekonomija u maju 2023.

Nakon hakerskog napada, zbog kog su servisi katastra danima bili nedostupni, RGZ je saopštio da je suspendovao troje zaposlenih zbog sumnje da su učestvovali u „padu“ informacionog sistema RGZ.

U odgovoru Novoj ekonomiji, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal navelo je da je predmet bio formiran 15. septembra prošle godine, a da se „iz krivične prijave zaključuje da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenih, za bilo koje delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Da nisu samo predstavnici sindikata „na meti“ krivičnih prijava Republičkog geodetskog zavoda, pokazuje i saopštenje ove institucije iz septembra 2022, u kojem je navedeno da je RGZ, pored troje sindikalaca, podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal i protiv predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića i predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović.

Krivična prijava je, kako je tada saopštio RGZ, bila podneta zbog „osnove sumnje da su u dužem vremenskom periodu ova lica koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršila niz krivičnih dela protiv Republičkog geodetskog zavoda“.

Pročitajte još: