Od oktobra 2023. niže cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU

Biznis 06. dec 202212:2911 komentara
Izvor: Beta/Evropska komisija/Dati Bendo)

Od oktobra naredne godine počinje smanjenje cena rominga između država Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), prema deklaraciji potpisanoj u utorak, 6. decembra. Predstavnici telekom operatora iz država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana su deklaraciju potpisali u Tirani, uoči samita EU-Zapadni Balkan, navodi Radio Slobodna Evropa.

Prema potpisanoj deklaraciji, nakon što od oktobra 2023. godine počne smanjenje cena rominga, cilj je da se u jednom trenutku roming poptuno ukine između EU i Zapadnog Balkana, piše RSE.

Pročitajte još:

Za sada nisu poznati dalji detalji. Vest o potpisanom sporazumu je na Tviteru objavio i Savet za regionalnu saradnju (RCC), operativno telo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Od 1. jula 2021. region Zapadnog Balkana je zona zabranjenog rominga. Građani plaćaju pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po ceni svojih kućnih operatora, ako se nalaze na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije ili Srbije.

Ugovor o romingu zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u aprilu 2019. godine, nakon čega su od jula te godine cene telefonskih razgovora snižene za oko 27 odsto, a predviđao je i potpuno ukidanje rominga od jula 2021. godine.

Komentari

Vaš komentar