Od Poljske Ržane do Vajske: Dodeljene subvencije za prvih 14 seoskih kuća

Biznis 06. avg 202116:18 > 21:014 komentara
Selo, srbija, kuća, dvorište,
Shutterstock

Prvih 14 seoskih kuća dobilo je nove vlasnike u okviru programa subvencija koje je pokrenulo Ministarstvo za brigu o selu. Danas je, prema rečima ministra Milana Krkobabića, odobreno ukupno 16 milona dinara, a vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1,2 miliona dinara u selu Vajska opštine Bač.

„Prednjače parovi sa decom, dosta je mladih poljoprivrednika, ali i onih koju su rešili da napuste gradske sredine i počnu novi život u selu“ izjavio je Krkobabić, nakon što je danas u Palati Srbija održana prva sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Pročitajte još:

Prema navodima iz ministarsva, svoj novi krov nad glavom danas je dobilo 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život.

Najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda, Pećinci.

„Lep primer je i par iz Beograda, sistem administrator i arhitektonski projektant koji će raditi od kuće i svoj novi život započeti nadomak Trstenika u selu Dublje“, navodi se u saopštenju.

Ovim programom, posećaju u ministarstvu, predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici koji imaju manje od 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ta kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

„Interesovanje je veliko, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine“, podsećaju u Ministarstvu za brigu o selu.

Prosek 35 godina

Podnosioci prijave na ovaj konkurs stari su, u proseku, 35 godina, ali se prema rečima Krkobabića za program interesuju i oni koji nisu punoletni.

Uredbom je predviđeno ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara. Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Komentari

Vaš komentar