Od pruge Beograd-Budimpešta za sada izvesna samo do Novog Sada, radovi kasne

Biznis 04. jan 202120:0740 komentara

Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada prioritet je broj jedan u ovoj godini, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. Dok je obilazio radove na nadvožnjaku u Zemun polju, ponovio je da se ova deonica na trasi Beograd-Budimpešta mora završiti do kraja 2021. godine. Rokovi su se iz godine u godinu pomerali, za sada izvesna je pruga do Novog Sada, a voz će se tek nabaviti.

„Nalazimo se ispod ovog fenomenalnog nadvožnjaka, 295 metara dugog, 18 metara širokog. Zaista moram da se zahvalim jer smo svih ovih dana tokom novogodišnjih praznika uspeli da održimo dinamiku, nismo stali nijedan dan“, kazao je ministar Momirović.

Ne staje se, jer je dinamika došla sa zakašnjenjem. Puna 23 meseca vozom se više iz Beograda ne može u Novi Sad, zbog radova na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta. Radovi su svečano otvoreni u decembru 2015, a njihov završetak je najpre bio obećan za 2018.

„Građani će 2018. moći da koriste brzu prugu Beograd – Budimpešta“, rekao je tada Vučić.

Brže od izgradnje brze pruge pomerani su rokovi. Poslednje čvrsto obećanje glasi da će deonica do Novog Sada biti gotova do kraja 2021, a do Budimpešte do kraja 2024. godine. A kada će se Srbiji isplatiti ulaganje veće od milijardu i po dolara.

„Jako je teško izolovano gledati jedan ovakav projekat i pričati o njemu kao o jednom biznis planu i da li će se on i kako isplatiti“, izjavio je Momirović.

Povezane vesti

Ponovili smo pitanje da li je ministarstvo pravilo studiju ili projekciju isplativosti projekta brze pruge.

„Pa naravno. Da li smo pravili, pa kako da ne. Mi smatramo da je ovo neophodno za funcionisanje civilizovanog stanovništva i zemlje“, kaže ministar.

N1: Ne da li je neophodno nego da li imate studiju isplativosti?

„Na taj način moramo da analiziramo stvari. Znači, infrastruktura je nešto što je neophodno da bi ljudi funkkcionisali ljudi“, kazao je ministar.

N1: Ja ću vam ponoviti pitanje. Nije moje pitanje da li je neophodno, jasno je da je neophodno. Da li imate studiju isplativosti? Kada će biti isplaćena investicija?

U pomoć je uskočila pomoćnica ministra. Ali je umesto o isplativosti govorila o izvodljivosti.

„Nijedan projekat ne može biti urađen pre nego što ima svoju studija izvodljivosti, pre nego ima sve svoje faze projektne dokumentacije i svakako da se studija izvodljivosti radila i ima isplativost vezanu za izgradnju ove pruge“, kazala je Anita Dimoski.

Brza pruga se gradi, ali brzog voza još uvek nema ni na vidiku. Morao bi da se pojavi do kraja ove godine.

„Ubrzo ćemo potpisati memorandum o razumevanju sa našim kineskim partnerima. Ali ono što je nama važno je da vozovi budu po evropskom standardu“, naglasio je ministar.

N1: Kada, u kom periodu?

„Ako mi završimo ovo 2021, mi moramo da imamo voz“, dodao je.

Ako je verovati obećanjima, do kraja godine ko bude imao novca za kartu brzom prugom do Novog Sada stići će za pola sata, a možda za 4 do 5 godina do Budimpešte za manje od tri.

Komentari

Vaš komentar