Odlazi još jedan stranac koji je dobio subvencije: Mitros obustavlja rad

Ekonomija 26. sep 202310:42 91 komentara
Shutterstock / New Africa

Kompanija Gierlinger Holding GmbH, vlasnik sremskomitrovačke industrije mesa Mitros, donela je odluku da obustavi proizvodnju u toj fabrici.

„Na osnovu detaljne analize poslovanja, vlasnici i uprava privrednog društva bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren DOO“ u Sremskoj Mitrovici. Iz razloga transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o predmetnoj odluci u najranijoj fazi“, navodi se u saopštenju Mitrosa.

Dodaju da će konkretne odluke o prekidu proizvodnje i rokovi biti utvrđeni naknadno, piše portal 021.rs.

POVEZANE VESTI

„Razumemo da je javnost zainteresovana za dešavanja u privrednom društvu Mitros, ali molimo za strpljenje i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku, primarni interes poslodavca je da se proces odvija u skladu sa zakonom i da se prava radnika u potpunosti ostvare“, navodi predstavništvo austrijske firme.

Mitros u Srbiji ne posluje naročito dugo – tek od 2016. godine. Svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da ova firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje.

Inače, kako su mediji izveštavali 2017. godine, vlasnik industrije mesa „Mitros“ Johan Gerlinger govorio je na mitingu Srpske napredne stranke i pozvao da se glasa za Aleksandra Vučića.

Ovo je samo jedna strana firma koja se kupi i odlazi, a situacija postaje očigledno loša od 2020. godine. Kako piše Nova ekonomija, neke od firmi koje odlaze su upravo one koje su i došle zbog subvencija i jeftine radne snage, a tipično im je da svoje zaposlene ne obaveste ili obaveste o otkazima na izuzetno neformalne načine (recimo, putem vajbera).

Poslednji koji je najavio odlazak je Džinsi, ali tu je i turski Berteks tekstil i druge firme.