Odlikovani direktor RGZ „odlikovao“ sindikalce premeštajem, pa suspenzijom

Biznis 04. avg 202222:3311 komentara

Suspenzije i disciplinski postupci protiv sindikalnih predstavnika u Republičkom geodetskom zavodu predstavljaju zastrašivanje, ali i permanentno kršenje zakona, ocenili su predstavnici sindikata zaposlenih u toj ustanovi. "Obračun" direktora Zavoda usledio je tokom i posle hakerskog napada na katastar, zbog čije odbrane je, na kraju, on nagrađen, a sindiklaci koji su govorili o problemima u Zavodu, optuženi da su u tom napadu učestvovali. Ako je tako - pitaju se sada sindikalci - zašto su njihovi predstavnici suspendovani, a ne unapređeni u informatičare?

Dijana Konstantinović je, najpre, navodno zbog povećanog obima posla, premeštena iz Novog Sada u Srbobran.

„Dve nedelje kako sam prebačena iz Novog Sada u Srbobran u katastar, zbog tog preobimnog posla, nije mi osposobljen računar, dve nedelje mi nisu osposobljene uloge, da bih uopšte mogla da počnem da radim. Dve nedelje sam odlazila 37 km od svoje kuće, da bih tamo osam sati sedela“, kaže Dijana Konstantinović, predsednica Jedinstvene organizacije sindikata RGZ.

Povezano:

Protiv nje je ubrzo pokrenut disciplinski postupak i sada je suspendovana, ali nije jedina. Po istom principu, sa posla je udaljen i Stevan Todorov. Za sada privremeno, ali sumnja da je suspenzija, zapravo, uvertira za otkaz.

„Ja, lično, ne bih bio iznenađen, imajući u vidu kako je već postupao prema zaposlenima koji su dobili otkaz i za koje je, na upozorenje da su takvi otkazi nezakoniti, imao komentar: „Nema veze, neka ih sud vrati.“ To je samo dokaz neodgovornog pristupa direktora samoj instituciji“, ocenjuje Stevan Todorov iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikat RGZ.

Direktor Borko Drašković ih proganja, kako tvrde, zbog sopstvene odgovornosti za kolaps sistema u RGZ, odnosno zbog nagomilanih problema u toj ustanovi koji su kulminirali blokadom katastra, a o kojima su javno govorili.

„Kao da živimo u zoni sumraka, kao kada bi sad neko optužio Nostradamusa zašto je izbio Prvi, Drugi svetski rat, da je kriv zato što je to predvideo. Tako smo sad mi, koji smo pre dve, tri godine unazad pisali o lošem rukovođenju, upravljanju, 500.000, 800.000 nerešenih predmeta, i da sve to sa softverima što se kalemi s brda – s dola, nije bezbedno, krivi što smo to predvideli“, naglašava Zoran Blagojević, predsednik Nezavisnosti RGZ.

Šta se zaista dogodilo u Republičkom geodetskom zavodu, pa je katastar bio blokiran skoro mesec dana, nije poznato, iako su predstavnici sindikata to pitanje, u više navrata, upućivali u otvorenim pismima predsednici Vlade i predsedniku Republike. Sindikalci ističu da se, uprkos, suspenzijama nisu umorili i da će se zbog kršenja slobode sindikalnog organizovanja i rada obratiti međunarodnim organizacijama.

Komentari

Vaš komentar