Odluka EU: Gas i nuklearna energija označeni kao održivi izvori

Biznis 06. jul 202216:20 > 16:36 13 komentara
Unsplash/Lukáš Lehotský

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su za uključivanje prirodnog gasa i nuklearne energije na listu održivih aktivnosti bloka, podržavši predlog Komisije EU koji izaziva žestoke kritike grupa za zaštitu životne sredine i mogu da izazovu pravne izazove.

Kako EU želi da postavi najbolje globalne standarde u borbi protiv klimatskih promena, ta odluka bi mogla da naruši imidž bloka i dovede u pitanje posvećenost regiona postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Evropska komisija je ranije ove godine dala ovaj predlog označavanja gasa i nuklearne energije kao zelene energije, kao deo svojih planova za izgradnju budućnosti prihvatljive za klimu koji je izazvao nezadovoljstvo ekologa. Zakonodavci EU iz komiteta za životnu sredinu i ekonomiju usprotivili su se prošlog meseca tom planu i zakazali odlučujuće glasanje danas u Strazburu, u Francuskoj.

Međutim, poslanici EP su odbacili njihovu rezoluciju sa 328 glasova za i 278 glasova protiv, a 33 poslanika su bila uzdržana. Za stavljanje veta na predlog bila je potrebna apsolutna većina od 353.

Međunarodna ekološka organizacija Grinpis je odmah saopštila da će podneti formalni zahtev za internu reviziju Evropskoj komisiji, a zatim će preduzeti pravni postupak pred Evropskim sudom pravde ako rezultat ne bude konačan.

Aktivistkinja ekološke oranizacije za održive finansije u EU Ariadna Rodrigo izjavila je da je odluka „prljava politika“.

„Nečuven je ishod označiti gas i nuklearnu energiju kao zelene i zadržati više novca u ratnim sanducima ruskog predsednika Vladimira Putina, ali sada ćemo se boriti protiv toga na sudu“, rekla je ona.

Komentari (13)

Vidi sve komentare