Oko 1.000 mlekara prosuli mleko i blokirali Ibarsku magistralu na 45 minuta

Biznis 29. jan 202322:1544 komentara
Shutterstock

Oko 1.000 proizvođača mleka iz Zapadnog Pomoravlja i gružanskog kraja blokiralo je Ibarsku magistralu u Mrčajevcima, u znak protesta zbog smanjenja otkupne cene mleka i uvoza velikih količina iz Evropske unije.

Oni su u znak protesta prosuli mleko na kolovoz magistrale i zatražili od Vlade da preduzme hitne mere za spas domaćih proizvođača mleka.

Povezane vesti

Nezadovoljni proizvođači mleka zatražili su od Vlade da hitno zabrani uvoz mleka i da u supermarketima ograniči prodaju mleka iz uvoza.

Pored toga, farmeri traže da im se vrate premije na mleko za prva dva kvartala na 15 dinara, da se sve zaostale subvencije za umatičene krave hitno isplate i da se za ovu godinu povećaju na 40.000 dinara.

Jedan od učesnika protesta Milijan Palamarević rekao je FoNetu da su proizvođači mleka u ovom delu Srbije dovedeni na ivicu propasti i da sa novim cenama mleka, koje su već umanjene za 10 do 12 dinara po litru, ne mogu da posluju rentabilno.

Država nam je sve uzela. Većini nas u centralnoj Srbiji nisu isplaćene subvencije za krave za 2022. godinu. Nas je ovde pogodila velika suša i ne samo da nemamo hrane za stoku, nego nemamo gde ni da je kupimo i ne znamo kako će nam stoka preživeti, rekao je Palamarević

Blokada je trajala 45 minuta, a tokom protesta formirane su duge kolone u oba smera.

Tokom blokade nije bilo nikakvih incidenata, a farmeri su propuštali vozila Hitne pomoći i policije.

Komentari

Vaš komentar