Omogućen direktan platni promet između Srbije i Crne Gore

Ekonomija 11. dec 202309:44 4 komentara
Shutterstock

Transakcije između građana i privrede Srbije i Crne Gore od danas se mogu realizovati direktno, brže, jeftinije i neposredno, jer je između dve zemlje uspostavljen direktan platni promet, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, saopštio je NBS.

Kako je objasnila, klijente će moći da u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova.

Izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno je po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, rekla je Tabaković, a saopštila NBS.

Takođe, Narodna banka Srbije kao operator Međubankarskog i Međunarodnog kliring (MK) sistema, dodaje se, sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u tom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade.

Tabaković je ukazala da je NBS operator MK sistema u kome je do danas učestvovalo 12 poslovnih banaka iz Srbije, NBS i sedam poslovnih banaka iz Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je „Universal capital bank“ iz Podgorice prepoznala značaj i brojne prednosti koje taj sistem pruža i zatražila da učestvuje u MK sistemu NBS.

Od danas „Universal capital bank“ je prva banka iz Crne Gore članica MK sistema u devizama NBS i ona će klijentima moći da ponudi realizaciju transakcije u evrima istog dana, sa znatno nižim troškovima, navela je Tabaković.

Ona je istakla da je na taj način građanima i privredi Crne Gore omogućen direktan platni promet ne samo sa Srbijom, već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare