Omogućena elektronska uplata naknada za lična dokumenata i druge usluge MUP

Ekonomija 16. mar 202114:51 7 komentara
IT, kompjuter
N1/ilustracija

Građani Srbije od danas će sve uplate za više od 300 usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova vezane za lična dokumenta, ali i druge usluge koje pruža MUP moći da plate elektronskim putem, preko portala eUprava "Plati", kreiranjem jedinstvene uplatnice, saopštio je MUP.

Usluga „Plati“ dostupna je na adresi www.plati.euprava.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs u rubrici građani – dokumenta građana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u policijskoj stanici u Ljermontovljevoj ulici prisustvovao prezentaciji te usluge, istakao je da je MUP prvi organ državne uprave koji je građanima omogućio da takse i naknade za usluge koje pruža MUP plate jednostavno i lako, bez čekanja u redovima, elektronskim putem.

Vulin je naveo da je ova nova e-usluga Ministarstva unutrašnjih poslova značajna ne samo za građane, već i za privredu i firme.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović istakao je da će građani vrlo jednostavno moći da plate usluge MUP putem interneta, e-bankinga, mobilnih aplikacija i po prvi put, prilikom podnošenja zahteva, neće morati da nose papirni dokaz o uplati.

Jovanović i dodao da će se dalje raditi na tome da taj vid plaćanja počnu da koriste i svi ostali državni organi, ukazavši da će uspostavljeni sistem biti od velikog značaja za javnu upravu, jer po prvi put svaki nalog dobija svoj jedinstveni poziv na broj, na osnovu koga se rasknjižava svaki nalog o uplati.

Usluga „Plati“ omogućiće građanima da umesto popunjavanja nekoliko uplatnica, preko portala eUprave kreiraju jedinstvenu uplatnicu i uslugu plate elektronski Dina, Viza, Master i Maestro karticom i integrisanim elektronskim bankarstvom.

Takođe, uplatu će moći da obave i na šalterima policijskih stanica, a biće im omogućeno i da sa jedinstvenom uplatnicom koju su dobili preko usluge „Plati“ plaćanje obave u bankama i poštama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare