Opasni proizvodi na tržištu Srbije: Rizik od strujnog udara, hemikalija, gušenja

Biznis 07. feb 202314:388 komentara
Shutterstock

Kuvalo za vodu marke ROX povlači se sa tržišta Srbije zbog rizika od strujnog udara, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. Ovo je, prema podacima NEPRO nacionalnog sistema za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima, sedmi proizvod koji se od početka godine povlači sa tržišta Srbije.

Pročitajte još:

Silikonski kalupi za mafine, igračka jednorog, ženske japanke, razne novogodišnje ukrasne lampice, ogledalo, ali i odelce za bebe povučeni su sa tržišta Srbije od početka ove godine zbog raznih rizika – od hemijskog, pa do opasnosti od gušenja i požara.

Jedan od poslednjih na listi NEPRO sistema je upravo i pomenuto kuvalo za vodu robne marke ROX, tip/model 57831, sa oznakom bar koda 3858890578317, kapaciteta 1,8l.

Proizvod je upakovan u kartonskoj kutiji crno-sive boje, a sa tržišta se povlači zbog rizika od strujnog udara.

„Proizvod nema uzemljenje pa korisnik može da dođe u dodir sa delovima pod naponom što povećava rizik od električnog udara“, navodi se na sajtu NEPRO sistema.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Proizvođač ovog kuvala je Guangdong Kelian Electrical Appliance Co., Ltd iz Kine, a uvoznik „ROX-BG“ doo, Beograd.

Silikonski kalupi za mafine, proizvođača Pepko iz Poljske, takođe su na listi Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine kao nebezbedan proizvod.

Ovde opasnost po potrošače „vreba“ iz hemijskog sastava kalupa.

„Na kalupima za mafine postoji rizik migracije, tj. prenosa formaldehida i melamina sa pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi“, ukazuje se na sajtu NEPRO nacionalnog sistema.

kalupi za mafine Pepco povlačenje sa tržišta
Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Ove silikonske modle – kalupi nose broj serije 2200131053168, dok je oznaka modela SKU 310531. Proizvod je, kako se navodi, upakovan na kartonskoj podlozi sa prednjom – providnom plastičnom stranom.

Sa tržišta Srbije povučeno je i odelce za bebe – zeka za novorođenčad, model kids, robne marke Zara Home, referentni broj/broj serije 4673/529/737.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Rizik je – opasnost od gušenja.

Na ovogodišnjem spisku je i više vrsta ukrasnih lampica, za koje je naveden rizik od požara, ali i strujnog udara.

Komentari

Vaš komentar