OPEK i saveznice odlučile da pet zemalja poveća proizvodnju nafte

Biznis 18. jul 202117:095 komentara
Izvor: HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP

Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihove saveznice, predvođene Rusijom (OPEK plus) dogovorile su se da konačno ublaže ograničenja proizvodnje u pet zemalja. Kartel OPEK je saopštio da će Irak, Kuvajt, Rusija, Saudijska Arabija i UAE ubuduće moći da proizvode veće količine nafte nego do sada.

Time je okončan raniji spor podstaknut zahtevom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da ta zemlja poveća proizvodnju nafte.

Povezane vesti

Taj spor je nedavno doveo do skoka cena nafte do najvišeg nivoa u poslednje dve i po godine, nakon što su ekonomije širom sveta povećale tražnju usled ublažavanja ili ukidanja ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Dogovoreno je da UAE mogu da proizvode do 3,5 miliona barela nafte dnevno, počev od maja 2022. godine. Ta zemlja je navodno tražila da proizvodi do 3,8 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija može da poveća proizvodnju sa 11 na 11,5 miliona barela dnevno, kao i Rusija.

Povećanje proizvodnje u Iraku i Kuvajtu biće manje od toga.

Zemlje iz grupe „OPEK plus“ nisu deo kartela, ali usklađuju proizvodnju nafte s članicama OPEK.

One su se prošle godine dogovorile da smanje proizvodnju za deset miliona barela dnevno da bi sprečile drastičan pad cena nafte, usled naglog pada tražnje tokom pandemije.

U međuvremenu su povećale proizvodnju za 4,2 miliona barela dnevno.

Članice OPEK će od avgusta početi da povećavaju proizvodnju svakog meseca za po 400.000 barela dnevno.

Među članicama OPEK su Alžir, Angola, Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

Grupu OPEK plus čine Azerbejdžan, Bahrein, Brunej, Kazahstan, Malezija, Meksiko, Oman, Rusija, Sudan i Južni Sudan.

Komentari

Vaš komentar