OPEK poručio EU da ne može da nadoknadi ruske količine nafte

Ekonomija 11. apr 202222:52 21 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) poručila je Evropskoj uniji da sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte i da taj savez ne može nadoknaditi ruske količine, jer neće povećavati svoju proizvodnju.

U vreme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, funkcioneri Evroske unije u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEK-a kako bi im preneli poziv da povećaju proizvodnju.

Zbog trenutnih i budućih sankcija koje se najavljuju moglo bi doći do dnevnog gubitka sedam miliona barela ruske nafte, rekao je generalni sekretar OPEKA-a Mohamad Barkindo, prenosi HRT.

On je poručio da bi, uzevši u obzir trenutno stanje u energetskom sektoru, bilo gotovo nemoguće nadoknaditi toliki gubitak na dnevno nivou.

Evropska unija je ponovno pozvala članice OPEK-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cen nafte, rekao je predstavnik Evropske komisije Rojtersu.

Energetski savez dosad je odbio sve pozive SAD i Međunarodne agencije za energiju da poveća proizvodnju da bi se ublažio rast cena koji je prošlog meseca bio najviši u poslednjih 14 godina, a EU smatra da OPEK može da poveća proizvodnju iz rezervnih kapaciteta.

Barkindo je rekao da je trenutna nestabilnost na tržištu posledica nefundamentalnih faktora koji su vankontrole OPEK-a, signalizirajući da njihove članice neće povećavati proizvodnju.

Članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela.

Prošireni format saveza OPEK+, kojem se pridružila i Rusija, u maju će povećati proizvodnju za 432.000 barela u sklopu planiranog postepenog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tokom pandemije kovida.

Sve vesti u vezi sa ratom u Ukrajini čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare