Opozicione stranke i udruženja traže da niški aerodrom bude vraćen gradu

Biznis 21. jun 202115:353 komentara
N1

Više opozicionih stranaka i udruženja građana zatražili su danas da Aerodrom "Konstantin Veliki" ponovo bude u vlasništvu Grada Niša.

U njihovom saopštenju navedeno je da je 2018. „niški aerodrom poklonjen državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao“.

Pročitajte još:

„Ta odluka duboko je ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da od kada je država postala vlasnik niškog aerodroma nije rešeno pitanje duga za zemljište a kamate se zaračunavaju i mogu u budućnosti paralisati funkcionsianje grada Niša.

„Ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu s jeseni 2021. godine i postoji bojazan da li će biti produženi“, ukazale su opozicione stranke i udruženja građana i zatražili da ti ugovori budu produženi i da „nijedna kompanija, pa ni srpsko-arapska Er Srbija ne sme imati monopol nad linijama iz Niša“.

Potpisnici „Aerodromske deklaracije“ kojom se traži da niški aerdorom bude vraćen gradu su Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Stranka slobode i pravde, Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Nova stranka, Udruženi pokret slobodnih stanara – Građanski front Niš, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Niš – moj grad, Socijaldemokratska stranka i Demokratska stranka.

Upućen je poziv organizacijama, strankama, pokretima i inicijativama da se pridruže toj deklaraciji.

Komentari

Vaš komentar