Organizacija potrošača o povlačenju sladoleda: Neophodne vanredne kontrole hrane

Biznis 05. avg 202114:072 komentara
N1

Ovo je poziv za inspekcije da pojačaju nadzor i da se više uključe vanredne kontrole - pogotovo kad je reč o hrani, da ne bismo dolazili u situacije da beležimo povećano prisustvo supstanci koje tu ni ne treba da se nalaze, rekao je Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije povodom povlačenja iz prometa sladoleda sa količinom etilen oksida iznad dozvoljenih granica.

„Povlačenje sladoleda iz prometa zbog sadržaja nedozvoljene supstance afera je koja se ne dešava prvi put na našem tržištu. Slična situacija bila je sa susamom u kom je takođe zabeleženo povećano prisustvo etilen oksida“, istakao je Mladen Alfirović iz NOPS-a.

Proizvođači, kako ocenjuje, generalno sve manje vode računa o bezbednosti i zdravlju potrošača.

Pročitajte još:

Podsetimo – sladoledi M&M, Snickers i Twix povlače se i sa tržišta Srbije zbog toga što sadrže etilen oksid iznad dozvoljenih granica, saopštila je Uprava za veterinu. Uvoznici ovih sladoleda za našu zemlju su Frikom i Mark Balkan Ist Nami, a Uprava za veterinu je zabranila i uvoz spornih proizvoda do sprovođenja istrage.

Kada je reč o posledicama po zdravlje građana koji su konzumirali sladolede sa većom količinom etilen oksida, Alfirović ističe da prema onome što su objavili naučnici – akutno to ne predstavlja problem.

„Međutim, ako se u dužem vremenskom periodu kontinuirano unosi etilen oksid, posledice po zdravlje mogu da budu ozbiljne“, naglašava gost N1.

Na pitanje kako građani da budu sigurni da su sporni sladoledi povučeni iz prometa, Mladen Alfirović odgovara da je to pitanje za nadležno ministarstvo i inspekciju.

„Zato se i zalažemo za nezavisne kontrole hrane i drugih proizvoda. Najveći problem je što nemamo pristup nezavisnim izvorima fnansiranja na osn.ovu kojih bismo mobli da sprovedemo nezavisne analize hrane. Jer svaki put kada smo to ranije radili uočili smo da je bilo supstanci koje nisu smele da se nalaze u proizvodima ali i da stvarni sastav nije odgovarao deklaraciji“, ukazao je on.

Alfirović je istakao i značaj kolektivne tužbe koja u Srbiji ne postoji od 2012. godine.

„Putem kolektivne tužbe potrošači na brz i lak način mogu da budu obeštećeni. Apelujemo da se vrati kolektivna tužba u pravni sistem. Do sada imamo samo načelna obećanja da će biti vraćena u Zakon o parničnom postuku i pravni sistem Srbije“, istakao je Mladen Alfirović.

Komentari

Vaš komentar