Otkazi u Aptivu, radinici kažu: Radimo ropski, ali se zaradi tih 40.000 dinara

Biznis 21. feb 202216:1876 komentara
Aptiv Contract Services d.o.o. Leskovac
Shutterstock

Više radnika fabrike Aptiv u Leskovcu, koji su imali rešenja na neodređeno vreme, javilo se agenciji Beta žaleći se na otkaze zato što nisu radili prekovremeno tokom subote, iako tvrde da su uredno prijavili razloge odsustvovanja.

U rešenjima piše da radnici nisu opravdali svoje odsustvo i da je otkazima prethodilo upozerenje.

Pročitajte još:

Prema računicama radnika, samo u jednom danu 30 radnika je pisalo izjave, a samo sa linije broj jedan desetoro radnika je dobilo otkaze. Neki od njih imaju ugovore na određeno, drugi na neodređeno radno vreme.

„U rešenju o otkazu piše da smo obavešteni u četvrtak da ćemo u subotu raditi prekovremeno, što nije tačno. Tačno je da je negde pri kraju radnog vremena u petak prošao lider i kazao da će se sutra raditi, da nije obaveza i da se prijavi ko želi da radi. Pošto je više nas reklo da ne može, on se vratio i pozvao nas da napišemo izjave. Ja sam napisala da ne mogu da radim zbog otoka na nozi“, rekla je Beti radnica koja je diplomirani master inženjer tehnologije na doktorskim studijama.

Ona je dobila otkaz zato što nije radila 29. januara, a njena koleginica, koja je u stalnom radnom odnosu, takođe je dobila otkaz, iako je u izjavi napisala da ne može da radi jer se njenom sestriću u subotu slavi prvi rođendan.

Treća žena je u izjavi napisala da ne može da radi jer je u subotu zakazala privatni pregled kog lekara, ali je ona danas pozvana u kadrovsku službu, pa strahuje da će joj se takođe uručiti otkaz.

„U Aptivu se radi ropski, teško je, naporno, ali se zaradi tih 40.000. Ja sada ne znam šta ću i gde ću ako dobijem otkaz. Njima svejedno, ne gledaju tvoje muke, već jedne otpuštaju druge primaju, treće šalju na 60 posto plaćenog odsustva“, priča jedna od radnica.

Predsednik sindikalne oraganizacije u Aptivu Marko Todorović kaže da su scene onih koji dobiju otkaz potresne, te da će se konsultovati sa centralom u Beogradu.

„Molim sve radnike koji imaju razlog da odbiju prekovremeni rad da svoju izjavu upišu u Knjigu pošte gde će dobiti i redni broj, pa se onda neće kalkulisati da li je izostanak opravdan ili nije“, kazao je Todorović.

Tokom prošlog leta menadžment Aptiva je odlučio da radno vreme traje 12 časova, zbog čega su se radnici pobunili, pa su lideri na nivou te globalne kompanije boravili u Leskovcu kako bi smirili strasti.

Tada je Luis Figueiredo, direktor operacija za region Evrope novinarima rekao da se prekovremeni rad uredno najavljuje i zaposleni obaveštavaju, kao i da nikoga ne prisiljavaju.

„Onda kada postoji zaista hitna situacija, za Aptiv je mnogo skuplje proizvesti sa prekovremenim, nego bez prekovremenog rada“, kazao je Figueiredo.

Komentari

Vaš komentar