Otkazi u Valiju u Valjevu i Loznici, sindikat tvrdi – nije po zakonu

Biznis 16. nov 202121:47 11 komentara
Čarape, fabrika čarapa
Shutterstock

U italijanskoj firmi Vali d.o.o. kao tehnološki višak otkaze je dobilo 138 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici. Ovim radnicima isplaćena je otpremnina koja je malo veća od 200 evra po godini.

Menadžment Valija je tim povodom, izdao saopštenje za javnost u kome je navedeno da su u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa primorani da svoje poslovanje prilagode tržišnim okolnostima. Navedeno je da je na svetskom tržištu već duži period složena stuacija, a posebno je izdvojeno tržište Ruske Federacije gde je ova kompanija poslednji niz godina uspešno plasirala svoje proizvode.

Međutim, u sindikatu “Sloga” koji deluje u okviru ove fabrike tvrde da program rešavanja viška zaposlenih nije urađen po zakonu i da će od inspekcije rada tražiti kolektivni povratak otpuštenih radnika na posao. Sindikat će, kako je rečeno, zahtevati i da radnicima budu isplaćene sve zaostale zarade i doprinosi kao i odšteta zbog mobinga i pretrpljenog straha.

Kompaniјa Golden Lady, osnovana 1967. godine, proizvodi čarape, donji veš, kupaće kostime i druge tekstilne proizvode. Ukupna godišnja proizvodnja јe preko 400 miliona pari ženskih čarapa, koјe se proizvode u devet proizvodnih јedinica u Italiјi, četiri u SAD i dve u Srbiјi.

Komentari (11)

Vidi sve komentare