Otvoren deo obilaznice oko Beograda od mosta kod Ostružnice do petlje Orlovača

Ekonomija 29. apr 202113:43 36 komentara
Tanjug/Tanja Valić

U saobraćaj je danas pušteno još 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda, na deonici od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo. Na toj deonici izgrađena je leva traka autoputa, dva tunela i tri mosta, kao i petlja Orlovača sa pristupnim rampama i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, uključujući i most.

„Očekivali smo da će privredni rast u prvom kvartalu ove godine biti minus 1,3 odsto, da bismo stigli do šest odsto do kraja godine, ali verujemo da ćemo svakako biti u plusu već u prvom kvartalu, i to nam daje fantastičan elan i izvanrednu šansu“, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju dela obilaznice oko Beograda.

Vučić je rekao da raste industrijska proizvodnja, sektor usluga, kao i građevina, i ocenio da su to su fantastične vesti za Srbiju.

„Očekujem da to ljudi osete kroz rast standarda“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će deo obilaznice do Bubanj potoka biti završen za godinu i tri meseca – u izgradnji je druga traka autoputa od Orlovače do tunela Straževica i obe trake autoputa od Straževice do Bubanj Potoka.

Ambasadorka Kine Čen Bo je kazala da je obilaznica oko Beograda jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji u kojima učestvuju kineske kompanije.

Dodala je da u uslovima pandemije nije lako građevinarima da u ugovorenim rokovima završavaju poslove.

Cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of China, a podizvođači azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta.

U planu je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tako da bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare