Novoizgrađeni deo aerodroma „Nikola Tesla“ od srede dostupan putnicima

Biznis 12. apr 202214:06 > 15:04 10 komentara

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" od sutra će putnicima biti na raspolaganju novoizgrađeni deo Terminala C, izjavio je generalni direktor aerodroma Fransoa Berizo nakon obilaska terminala.

„Radujem se što će se putnici i lično uveriti u novi standard i kvalitet usluge koji su u skladu sa najboljom praksom kompanije VINCI Airports. Cilj tekućeg projekta modernizacije je da Aerodrom Nikola Tesla Beograd postane novo regionalno saobraćajno čvorište“, rekao je Berizo na konferenciji za novnare, navodeći da je proširenjem Terminala C za 13.600 kvadratnih metara povećan kapacitet aerodroma.

On je naglasio da ceo projekat snažan fokus stavlja i na održivo poslovanje, u skladu sa politikom kompanije koja za cilj ima postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine, na svim njenim aerodromima širom sveta.

Berzo je kazao da uprkos izazovima, koje je donela pandemija virusa korona, radovi na realiziciji više velikih projekata teku po planu i da će njihov završetak biti prema postavljenim rokovima.

Pored novog dela terminala, završena je i prva faza proširenja pripadajuće platforme, površine blizu 27.000 metara kvadratnih, u čijem sklopu se nalaze i četiri nova parkinga, uključujući i deo za avione, rečeno je na konferenciji za novinare.Novi deo terminala ima osam čekaonica sa avio-mostovima i pet čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 izlaza (gejtova).

Kako je precizirano, na aerodromu su prvi put uvedene novine kao što su koncept open-space čekaonica, kao i koridor koji po prvi put odvaja putnike koji dolaze i odlaze na aerodrom, te pokretne trake za brže i lakše kretanje putnika.

Završeni su i građevinski radovi na izgradnji solarnog postrojenja na platou, površine 15.000 metara kvadratnih, koje će po puštanju u rad obezbediti 1,2 miliona kWh čiste energije godišnje, što je približno potrošnji 80 domaćinstava.

Cilj solarnog postrojenja je da se električna energija dobijena iz obnovljivih izvora upotrebi za napajanje eletktroenergetskih potrošača u okviru kompleksa aerodroma.

Uskoro i novi sadržaji za zabavu i relaksaciju putnika

Istaknuto je da je plan da se ukupno izgradi više od 92.000 metara kvadratnih nove površine terminala koja će sadržati centralizovanu bezbednosnu kontrolu, dodatne šaltere za registraciju na let, sadržaj za zabavu i relaksaciju putnika, kao i nove ugostiteljske i komercijalne prostore.

Završetak glavnih radova na modernizaciji Terminala C planiran je za 2023. godinu, a oni će uključiti proširenje putničkog terminala, nove prilazne puteve i parkinge, nove avio mostove i čekaonice, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće poletno sletne staze.

Kako je navedeno na konferenciji, radovi će omogućiti da, do kraja perioda koncesije u 2043. godini, aerodrom Beograd dostigne ukupan kapacitet od 15 miliona putnika godišnje.