Otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije u Jerusalimu

Biznis 10. nov 202120:244 komentara
Tanjug/PKS/Salom Amsalem

U Jerusalimu je otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS), čiji je cilj unapređenje ekonomskih veza Srbije i Izraela, sa fokusom na saradnji kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, naučnih znanja i istraživanja u privredi, saopštila je PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj da Srbija, sa izraelskim partnerima, u narednih nekoliko godina, „bude svrstana među trideset najinovativnijih ekonomija sveta“.

„PKS je danas otvorila svoj još jedan prozor u svet, ovaj put naše predstavništvo u Jerusalimu u Izraelu, u najinovativnijoj ekonomiji na svetu“, rekao je Čadež.

On je, na svečanosti otvaranja predstavništva PKS u Izraelu, inače sedmog u svetu, naglasio značaj povezivanje dve privrede.

„Ono što je naš cilj ovde u Mergalit startap sitiju, gde nam se nalazi kancelarija, jeste da pomognemo našim kompanijama iz tradicionalnih industrija da se povežu sa mladim kompanijama koje imaju najbolja hi-tech rešenja, dakle da digitalizujemo i da modernizujemo našu industriju“, rekao je Čadež.

Pozvao je sve srpske kompanije i one koje se bave poslom u Srbiji da kontaktiraju PKS i predstavništvo u Jerusalimu u Startap sitiju gde, kako je naveo, svakog dana dolaze najinovativnije kompanije sveta.

„Otvaraju se zaista dobre mogućnosti da napravite poslove, da, ako imate dobru ideju za startap, ovde dobijete podršku, jer Izrael je danas jedino mesto na svetu gde možete brzo, ne samo da realizujete vašu ideju, već i da obezbedite finansiranje“, rekao je on.

Pozvao je privrednike da dođu u predstavništvo PKS u Jerusalimu.

„Otvaranje Predstavništva PKS u Jerusalimu značajno će doprineti unapređenju privrednih i bilateralnih odnosa dve država, koji su i do sada bili vrlo dobri“, rekla je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić, koja je sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom otvorila predstavništvo PKS, je rekla da će to biti prilika za dogovor o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

Navela je da Srbija očekuje da će, zahvaljujući radu predstavništva PKS, biti povećana ulaganja izraelskih kompanija, posebno u domenu turizma, IT industrije, informacione bezbednosti i start apova.

„Nadamo se i da će naši privrednici ne samo povećati plasman robe i usluga na tržište Izraela, već da će zajedno sa izraelskim kompanijama nastupati zajedno na trećim tržištima“, istakla je Matić.

U saopštenju je navedeno da je Liberman ukazao da je predstavništvo važan impuls privrednoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na inovacije i visoke tehnologije.

„Ovo je danas još važnije, imajući u vidu borbu sa pandemijom“, naveo je ministar.

Dodao je da jevrejski narod pamti doprinos srpskog naroda borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Direktor Predstavništva PKS Aleksandar Nikolić je rekao da se njegovim otvaranjem Srbija priključila najnaprednijim državama, „koje sistemski deluju na umrežavanju visokih tehnologija“.

„Na ovaj način se ojačavaju pretpostavke da se Srbija izgradi kao regionalni hab u ovom sektoru i da se predstavi srpski IT sektor u Izraelu“, rekao je on.

Dodao je i da su otvorene mogućnosti i za trilateralne i multilateralne projekte sa zemljama sa kojima i Srbija i Izrael imaju odlične odnose.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Jerusalima Moše Leon.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela vredela je prošle godine 72,2 miliona evra, a u prvih devet meseci 2021. razmena je bila oko 60 miliona evra.

Izrael je jedan od značajnijih investitora u privredu Srbije, najviše u sektor nekretnina, a u Srbiji je aktivno više od 140 izraelskih kompanija.

PKS je prenela da se interesovanje za saradnju dve privrede ogleda u gotovo svim granama.

Naglasak je na IKT sektor, start-ap, inovacije, konsalting, zdravstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, sajber bezbednost, tretman otpadnih voda i turizam.

Ove godine dve zemlje obeležavaju i 30 godina od uspostavljanja diplomtskih odnosa.

Komentari

Vaš komentar