Pad švajcarskog franka posle iznenadne objave o odlasku predsednika Centralne banke

Ekonomija 01. mar 202420:58 3 komentara
Shutterstock

Švajcarska centralna banka izazvala je iznenađenje danas, objavljujući da će njen predsednik Toma Žordan, koji je vodio brojne krize tokom njegovih 12 godina na čelu institucije, otići u septembru, a zbog te neočekivane odluke pao je švajcarski franak.

Žordan (61), bivši profesor univerziteta, bio je na čelu banke od 2012. godine, tokom potresa na tržištima novca koji su primorali Švajcarsku nacionalnu banku (BNS) da odustane od svog minimalnog deviznog kursa naspram evra, krize kovida-19 zbog koje su bile potrebne teške intervencije da se spreči urušavanje privrede i skorije krize banke Kredi Svis, koja je bila na ivici bankrota u martu 2023. godine.

Povezane vesti

Savet banke i Generalna uprava su u saopštenju rekli da jako žale zbog njegovog odlaska i da mu zahvaljuju na „izuzetnom angažovanju“ bez naznaka o njegovom nasledniku.

„Na moju odluku ni u kom slučaju nije uticala kriza Kredi Svisa“, rekao je Žordan na konferenciji za novinare u Cirihu.

Direktor švajcarske uprave za nadzor tržišta Finma podneo je ostavku pet meseci posle odluke da se spoje Kredi Svis sa rivalskom švajcarskom bankom UBS, pozivajući se na zdravstvene razloge.

Žordan je rekao da njegovo zdravlje nema nikakav uticaj na njegovu odluku, već je samo rekao da je dobar momenat da se povuče.

„Ponovo imamo stabilnost cena i finansijsku stabilnost i to je uticalo na moju odluku“, rekao je on.

Švajcarski franak pao za 0,21 odsto

Od juna 2023. godine inflacija u Švajcarskoj pala je ponovo ispod dva odsto, što je cilj švajcarske centralne banke i spustila se na 1,3 odsto u januaru.

Objava o odlasku direktora je uticala na pad vrednosti švajcarskog franka za 0,21 odsto, te se on menjao za 0,9579 franaka za evro u 17.00 GMT.

Ekonomista u firmi Kapital Ekonomiks Adrijan Pretdžon rekao je da je ta objava izazvala šok i pitao se o mogućem nasledniku, ukazujući da obično u takvim slučajevima banku preuzima potredsednik.

Na mestu potpredsednika švajcarske centralne banke trenutno je Martin Šlegel, koji je potpredsednik od avgusta 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare