Pap: Smanjenje nameta na rad imalo bi veći efekat od poreskih mera za mlade

Biznis 17. jun 202115:28 komentar
Kafići, kafić, restoran, bašta, popuštanje mera, kovid, ljudi, šetači, mere,
N1

Smanjenje poreskih dažbina na zarade zaposlenih radnika do 40 godina starosti koji prvi put ulaze na tržište rada kao i onih koji rade na projektima istraživanja i razvoja u Srbiji imaće pozitivan efekat za privredu, ali manji od onog koji bi donelo smanjenje ukupnog poreskog opterećenja na zarade, rekao je danas poreski savetnik Đerđ Pap.

On je za Betu rekao da je za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak u prošloj godini podneto više od 27.800 prijava, a da je teško oceniti koliko će građana, koji će podneti poreske prijave za prihode ostvarene u 2021. godini, biti u kategoriji mlađih od 40 godina na koje će se odnositi olakšica.

Pročitajte još:

Izvesno je, kako je rekao, da državni organi raspolažu podatkom za prijave podnete u ovoj godini za prihod ostvaren u 2020. godini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče tri vrste poreskih olakšica, a jedna je ukidanje poreza na godišnji dohodak za mlade do 40 godina starosti.

Poresko rasterećenje od 70 odsto na zarade, kako je Vučić najavio, predviđeno je za one koji se prvi put zapošljavaju i isto toliko oslobađanje za radnike koji rade na istraživačkim projektima.

„Za pojedince koji godišnje zarađuju više od 2,98 miliona dinara ukidanje poreza na taj godišnji prihod od deset ili 15 odsto u zavisnosti od toga kolika je suma iznad neoporezovane je značajna povlastica, ali je to, pretpostavljam, relativno mali broj ljudi“, rekao je Pap.

To bi, prema njegovim rečima, značilo da radnik koji je, na primer imao za pet miliona dinara veću godišnju zaradu iznad neoporezivog dela, koji iznosi 2,98 miliona dinara, ne plati porez od deset odsto na taj iznos, odnosno oko 500.000 dinara.

Najviše IT stručnjaka

Pap je rekao da se to odnosi na one koji legalno primaju platu „na belo“, a takvih je verovatno najviše među IT stručnjacima koji su posle zakonskih izmena prešli iz statusa preduzetnika u status zaposlenog radnika.

On je rekao da je za novouposlene radnike i do sada važilo nekoliko vrsta olakšica, a da će smanjenje od 70 odsto poreza i doprinosa na plate u odnosu na neke i sada važećih olakšica biti povoljnije, a od nekih i neće.

Kod nekih i sada važećih olakšica, prema njegovim rečima, poslodavac ne sme smanjivati broj zaposlenih radnika ako želi da koristi ovu vrstu povlastice.

Poslodavac, po njegovom rečima, neće širiti poslovanje samo zbog te olakšice ako mu ne treba radnik, a na smanjenje ukupnog rasterećenja na zarade obično reaguje tako što će taj novac uložiti u proširenje poslovanja ili ušteđeni iznos potrošiti na povećanje plata radnika.