Paradajz razgrabljen, povrtari razočarani: Neka narod jede, ionako smo propali

Biznis 14. jul 202119:23104 komentara

Razočarani u to što je učinjeno nakon prošlonedeljnog protesta i obećanja koja su dobili, poljoprivrednici iz Jablaničkog okruga ponovo su izašli na ulicu. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je, kažu, dolazak u Leskovac najavio za ponedeljak. Uz obeštećenje za propast ovogodišnjeg roda, od njega i Vlade zahtevaju da paradajz u Srbiji postane strateški proizvod i da se ukine uvoz iz Albanije i drugih zemalja u doba kada domaći stiže.

Između tri i četiri tone paradajza ponovo su podelili poljoprivrednici iz Jablaničkog kraja građanima Leskovca ispred pijace, pod parolom – bolje neka narod jede, mi smo ionako propali.

Leskovčani su, kao i prošle nedelje, sve razgrabili za pola sata.

Povezane vesti

Proizvođač paradajza Saša Trajković kaže da je samo njegova porodica na gubitku minimum nekih 15 do 20 hiljada evra.

Čini se da je poziv ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića proizvođačima paradajza u Leskovcu i Jablaničkom okrugu pomrsio račune, neki se nisu pojavili na protestu, iako iz kriznog štaba kažu da podeljenosti i nesloge nema.

Oni su istakli i precizne zahteve, a to je da pre svega razgovaraju s predsednikom Vučićem i da budu obeštećeni za propast ovogodišnjeg roda, a možda najvažniji je da se paradajz ne uvozi u doba kada njihov proizvod stiže.

Aleksandar Kostić iz udruženja Jablanica kaže da mu je ministar Nedimović preko telefona rekao da će doći u ponedeljak i da mu do tada pripreme iznos obeštećenja koje zahtevaju jer nisu prodali veliki deo ovogodišnjeg roda.

„Videćemo u ponedeljak, ako on laže nas, mi vas, ne bi trebalo da se lažemo, situacija je ozbiljna, jer i mi treba od nečeg da živimo, mi ne tražimo da zaradimo, samo da pokrijemo gubitak“, kaže Kostić.

Vučića zovu u Lebane na manifestaciju posvećenu upravo paradajzu – od 30. jula do 1. avgusta.

„U našeg predsednika verujem, ali ne verujem u ljude koji su oko njega, jer on ne može da kontroliše sve, siguran sam da će doći lično da porazgovara s nama“, kaže Trajković.

Dok ne dobiju odgovor da li će doći, čekaju ministra i ponedeljak, a ishod ne prognoziraju jer ih posle sastanka i protesta prošlog četvrtka, baš niko nije pozvao.

Komentari

Vaš komentar