Pauel: Cena nafte donosi inflaciju, a karantin u Kini do problema u snabdevanju

Biznis 04. maj 202221:407 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Rast cena sirove nafte dovodi do rasta inflacije, a blokada zbog koronavirusa u Kini pogoršava poremećaje u snabdevanju, izjavio je predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel.

„Pritisci na cene proširili su se na širi raspon dobara i usluga. Rast cena sirove nafte i drugih roba koji je rezultat ruske invazije na Ukrajinu stvara dodatni pritisak na inflaciju“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare nakon odluke centralne banke o istorijskom povećanju kamatne stope.

Pauel je dodao da će zatvaranje u Kini u vezi sa koronom verovatno dodatno pogoršati poremećaje u lancu snabdevanja.

FED je danas povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova, odnosno 0,5 posto nakon završetka dvodnevnog sastanka.

Agresivnim potezom Centralne banke, najvećim povećanjem stope od 2000. godine, referentna stopa je dovedena u raspon od 0,75 do 1 posto, sa prethodnog nivoa od 0,25 do 0,5 posto, a sve u cilju borbe protiv rekordno visoke inflacije.

„Inflacija je previsoka i shvatamo poteškoće koje uzrokuje. Reagujemo ubrzano da bismo je vratili. Imamo i alate koji su nam potrebni i odlučnost koja će biti potrebna za vraćanje stabilnosti cena“, rekao je on.

Pauel je rekao da se američka privreda prošle godine proširila snažnim tempom od 5,5 posto, ali je ukupna privredna aktivnost pala u prvom kvartalu.

Napomenuo je da je indeks cena rashoda za ličnu potrošnju (PCE), FED-ov indikator inflacije, skočio 6,6 posto u martu na godišnjem nivou.

Komentari

Vaš komentar