Penzije po Vučićevoj formuli: 20.000 dinara, obećanje koje će krckati do izbora

Biznis 03. avg 202119:18 > 19:31105 komentara

Ko je ovde nemoralan? Onaj koji penzionerima daje 20 hiljada dinara pred izbore - oni koji su se tom novcu obradovali, ili oni koji konstatuju da je na delu kupovina glasova? Srpski predsednik nema dilemu. On tvrdi da kritičari njegovog poteza ovim poručuju penzionerima da su potkupljivi. Činjenica je, ipak, da je tajming savršen i da će se, kako kažu sagovornici N1, jedno obećanje narednih šest meseci krckati emotivno i psihološki.

U nedelju saopštio dobru vest za penzionere, u ponedeljak procurio datum izbora. U utorak, predsednik ljut – kako je iko mogao dovesti u vezu pare i izbore.

„Oni vam već dva dana govore, u histeričnom tonu, i Đilas i Šolak i Tepić, svi uposlenici kod Đilasa, govore samo jednu stvar: narode, ti nemaš nikakav moral, vi penzioneri, vi ste nemoralni, jer vas Vučić kupuje sa 170 evra. Oni hoće da kažu da vi, penzioneri, nemate svoj mozak i da ste veoma, veoma podmitljivi i potkupljivi“, rekao je Vučić.

Problem je, međutim, što i oni koji se ne bave politikom, već isključivo ekonomijom, misle isto.

Povezano:

„Ovo je klasična kupovina jednom skupom intervencijom u penzionom sistemu“, kaže Ivana Pavlović, urednica u magazinu Nova ekonomija.

I jeste, kaže naša sagovornica, potez pred izbore, i nije poklon države, već novac svih građana.

„Kad kažete to su narodne pare. Pa sve su narodne pare, al’ je neko na pametan način uspeo da uredi javne finansije“, upitao je Vučić.

„Zadužili smo se dve milijarde da bismo pomogli privredu i platili onima koji su se vakcinisali, i ovih blizu 300 miliona evra, već su ekonomisti izračunali, mi za taj novac moramo da se zadužimo“, ističe Pavlovićeva.

Pa penzije, ispada, više nisu po švajcarskoj, već po formuli Aleksandra Vučića.

„Ovako arbitrarno deljenje, evo sad 10 hiljada, sad 20 hiljada… Ako ne poštujete švajcarsku formulu, unosite haos u penzioni sistem. I to imate samo u nekim afričkim državama – da tamo poglavica deli penzije po svom nahođenju. Ni u jednoj evropskoj zemlji nemate tako da vlast, po potrebama, deli novac penzionerima“, naglašava urednica u Novoj ekonomiji.

Deli pažnju, a ne novac – veruje predsednik da je to svrha 170 evra. Činjenice, pak, govore da je „pažnja“ za čak 35% penzionera duplo veća od njihove penzije i da je za oko 200.000 njih skoro kao penzija. Nisu, dakle, penzioneri potkupljivi, već siromašni.

Komentari

Vaš komentar