„Svako novo povećanje penzija vodi ka starom rafu – ka najjeftinijoj pašteti“

Ekonomija 15. mar 202317:41 > 19:16 60 komentara

Predsednik Vučić objasnio: sagledaćemo situaciju u junu, a onda idemo na još jedno veliko dvocifreno povećanje penzija, možda već od septembra. I dok MMF ukazuje na neophodnost ograničenog rasta plata i penzija, postavlja se pitanje da li inflacija unapred pojede svako najavljeno povećanje zarada najstarijih građana?

Svako novo povećanje penzija vodi pravo ka starom rafu, sa najjeftinijom paštetom – penzioneri objašnjavaju kako žive i koje je pravo vreme za odlazak na pijacu.

Povezane vesti

„Kada idu na pijace oni ne idu ujutru kad je sve sveže, nego pri kraju kad se zatvaraju pijace, da onima koji prodaju ne ostane malo, pa onda mogu da kupe jeftinije, eto tako žive“, kaže Nadežda Satarić iz udruženja Snaga prijateljstva Amiti.

Ministar finansija je još jednom zahvalio penzionerima na razumevanju za reforme koje je Vlada sprovodila, pa izneo računicu koju je Vučić najavio za septembar.

„Već je predsednik najavio opet dvocifreno povećanje penzija. Visina penzija prati visinu plata, tako da ćemo mi ove godine imati prosečnu penziju u Srbiji od 320 evra, a u dinamici smo i da ispunimo plan koji smo rekli do kraja mandata ove Vlade – da ćemo imati prosečnu penziju iznad 400 evra i platu od oko hiljadu evra“, poručio je Siniša Mali.

Satarić navodi da je „dobro što ih sada usklađuju i sa platama i sa inflacijom, ali ta usklađivanja i kada budu jednom ili eventualno dvaput godišnje, inflacija i poskupljenja već sve unapred pojedu, rečeno običnim jezikom“.

A ako bi rekli stručnim, MMF jezikom, država sa rastom plata i penzija treba da bude oprezna.

Program Srbije i MMF podrazumeva i ograničenja fiskalnog deficita, ali i ograničavanje rasta plata u javnom sektoru i penzija, rekao je nedavno na Kopaonik biznis forumu šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.

I kako to obično biva, rat ciframa se brzo preseli na društvene mreže. Prvo je aktuelni ministar finansija zaključio:

„Prethodna vlast je je 2012. ostavila na računu nedovoljno novca za isplatu penzija, a kamoli za bilo kakvo povećanje. Danas imamo dovoljno novca za sva predviđena povećanja“, napisao je Mali na Instagramu.

Ekonomista Dušan Nikezić iz SSP stavio je na papir 10 osnovnih životnih namirnica, njihove cene iz 2012. i danas, pa to uporedio sa procentom rasta plata i penzija u poslednjoj deceniji.

Ono što je ukupno koštalo hiljadu dinara tada, danas košta gotovo 2400, što znači poskupljenje od 140 odsto. A u tom periodu prosečne plate porasle su za 80 odsto, penzije za gotovo duplo manji procenat.

I opet se vraćamo klinču između toga koliko opravdano penzije mogu da porastu i koliko to u praksi znači penzionerima. A oni kažu najbolja mera bila bi da se njihove zarade oroče na barem 50 odsto prosečne plate, ali ne veruju da će se to dogoditi, jer to niko i ne najavljuje. Dakle, pravac dobro poznati raf.