Performans na Novom Beogradu protiv poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji

Biznis 09. apr 202111:39 > 14:0036 komentara

Predstavnici više udruženja i meštani iz doline Jadra održali su danas performans na kojem su pokazali "crveni karton" kompaniji Rio Tinto i poručili da ne žele da ta kompanija radi u Srbiji.

povezane vesti

Okupljeni, među kojima su bili meštani, predstavnici udruženja Odbranimo reke Stare planine, Udurženja za zaštitu ustanovsti i zakonitosti, Skupština slobodne Srbije, ali i druge lokalne organizacije koje se bave zaštitom prirode zviždali su pištaljkama i držali podignute crvene kartone, kao i transparent „Marš sa Drine“ ispred sedišta Rio Tinta na Novom Beogradu.

Kako je rečeno, istovremeno su održani skupovi dijaspore protiv Rio Tinta u Londonu i Vašingtonu.

Meštani doline Jadra i ekološke organizacije protive se tome da Rio Tinto iskopava jadarit, jer bi to prema njihovim rečima ugrozilo reke Drinu i Jadar, poljoprivredno zemljište, a pored toga smatraju da će stanovništvo zbog zagađenja biti prinuđeno da se iseli, te će danas premijerki Srbije Ani Brnabić predati više od 60.000 potpisa za peticiju protiv tog projekta.

Predstavnik meštana Jadra Zlatko Kokanović rekao je da se njima predstavljaju bajke u koje neće poverovati, jer im nije potrebna hemija Rio Tinta – tih 320.000 tona sumporne kiseline, niti električne baterije i dodao da je projektom direktno ugroženo 1.500 hektara i da će projekat uticati na 22 sela i 19.500 stanovnika u njima.

„Ja sam na sastanku pitao premijerku Brnabić, šta je bitnije jedna rudna renta ili tih 19.500 ljudi. Ako smo bitni – vi nam izađite u susret, ako ne, pustite nas niz Jadar, da odemo u Crno more. Poruka njima danas je da nam nisu potrebni i nisu poželjni, ostavite nas da živimo kao i do sada, nama vaši evri nisu potrebni“, rekao je Kokanović.

Predstavnik UZUZ Savo Manojlović rekao je da Rio Tinto nije poštovao dogovor sa Vladom Australije da neće uništiti pećine Aboridžina, te pitao kako neko misli da će poštovati dogovor sa Vladom Srbije. On je dodao da je kompanija u Kanadi zbog odluke suda morala da isplati nekoliko miliona dolara odštete i pitao da li srpsko pravosuđe može da ih natera na tako nešto, a da je u Papui Novoj Gvineji izazvala rat.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković rekla je da po ovom pitanju postoje tri odgovornosti – odgovornost kompanije Rio Tinto – ali da se to nije videlo gde god da su bili, već da su ostavili pustoš i zagađeno zemljište, vodu i vazduh, da je druga odgovornost države, a da je država takođe ne pokazuje, jer zna samo za profit i lične privilegije.

Kako je istakla, treća odgovornost leži na građanima i da moraju biti jasni, te pitala da li su građani Srbije „gori od Nemaca, Francuza i drugih država koje nisu dozvolili da Rio Tinto kod njih dođe, da li naša deca mogu da dišu otrovan vazduh, da li je s nama sve u redu ako ovo dozvolimo“.

Predstavnik udruženja Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas onima koji su iza sebe ostavili pustoš, koji su došli u Srbiju da raseljavaju ljude sa zemlje na kojoj vekovima žive i govore da je to strateški projekat – „propašće vam svaki evro koji ste uložili u projekat Jadar, čekaćemo vas, kao što smo čekali na Staroj planini one koji su došli da guraju reke u cevi“.

„Budite sigurni, proći ćete kao Austrijanci 1914. godine. Daleko vam lepa kuća Rio Tinto“, poručio je Jovanović i pozvao ljude sutra na „ekološki ustanak“.

Komentari

Vaš komentar