Peskov: Moskva će pokušati da reši plaćanje ruskog gasa u rubljama za Srbiju

Ekonomija 24. mar 202217:48 > 17:49 31 komentara

Moskva će pokušati da reši plaćanje ruskog gasa za Srbiju, u rubljama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„On (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) je u pravu, to zaista može da bude problematična situacija“, rekao je Peskov novinarima.

POVEZANE VESTI:

Peskov je ukazao da je Bugarska nastupila „neprijateljski“ u odnosu na Rusiju, dodajući da će ona morati da plati rubljama ruski gas, „dopalo joj se to ili ne“.

„Ali, to ne važi za Srbiju. To je taj problem koji treba rešiti, i zabrinutost Srbije za nas će biti prioritet“, rekao je Peskov.

Predsednik Srbije zahvalio je portparolu Kremlja.

„Hvala Peskovu na tome, jer su ruski mediji objavili čim sam rekao da je za nas problem plaćanje u rubljama, zbog nestabilnosti valute. Hvala Peskovu za brigu i nadam se da ćemo i to uspeti da rešimo“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da cene energenata rastu svuda u svetu i da će i u Srbiji cene svih naftnih derivata morati da rastu, jer to uopšte ne zavisi od nje, kao i cena gasa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u sredu da Rusija neće primati uplate za prodati gas u evrima i dolarima, i da neprijateljske zemlje uvoznici moraju da plaćaju u rubljama.

On je kazao da će se buduće izmene u ugovorima za isporuke gasa sa neprijateljskim zemljama ticati samo valute plaćanja, odnosno da će biti zamenjena za rusku rublju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare