Peskov: Rusija za sada ne namerava da potpuno obustavi isporuke gasa Evropi

Biznis 25. jul 202214:19 6 komentara
Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuke gasa evropskim zemljama, ali bi to moglo da se promeni ako EU nastavi sa nametanjem sankcija Moskvi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi Evropa, posle smanjenja isporuka gasa iz Rusije, trebalo da se pripremi za potpunu obustavu dotoka tog energenta, Peskov je novinarima rekao da „Rusija nije zainteresovana za to“, prenosi ruska agencija TASS.

„Rusija je odgovoran snabdevač gasom i bez obzira na to šta govore u Evropskoj komisiji, u evropskim prestonicama i u SAD, Rusija je bila, jeste i nastaviće da bude zemlja koja u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost Evrope“, kazao je Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina.

Peskov je, međutim, dodao, da će „situacija biti drugačija ako Evropa nastavi putem potpuno nepromišljenog nametanja ograničenja i sankcija koje su je pogodile“.

Kad je reč o isporukama putem gasovoda Severni tok, Peskov je rekao da će one biti „u tehnološki mogućim granicama“ pošto bude instalirana turbina vraćena sa remonta.

„Naravno, turbina će biti instalirana. Znamo da i dalje ima problema sa drugim jedinicama, kojih je i kompanija Simens svesna. Ali, naravno, turbina će biti postavljena pošto se obave sve formalnosti. I isporuke će biti nastavljene u onoj meri koliko je to tehnološki moguće“, kazao je Peskov, upitan da li će posle ugradnje turbine Gasprom povećati isporuke gasa Evropi.

Gasovod Severni tok od sredine juna radi sa 40 odsto maksimalnog kapaciteta zbog zakasnelog vraćanja Simensovih gasnih turbina posle remonta, koje je posledica kanadskih sankcija Rusiji.

Kanada je 9. jula, posle brojnih zahteva Nemačke, odlučila da vrati remontovanu Simensovu turbinu. Evropska komisija je ocenila da Kanada vraćanjem turbine gasovoda Severni tok ne krši sankcije EU Rusiji jer se one ne odnose na opremu za tranzit gasa.

Peskov je danas insistirao i da je subotnji ruski napad na luku Odesa bio usmeren na vojne ciljeve i da neće uticati na isporuku žita.

„Reč je isključivo o vojnoj infrastrukturi (Ukrajine). Ovo nikako nije povezano sa infrastrukturom koja se tiče ispunjavanja sporazuma i izvoza žitarica. To ne može i ne bi trebalo da utiče ni na koji način na početak procesa isporuke žitarica“, rekao je Peskov.

Ukrajinske vlasti su u subotu objavile da su ruske snage gađale u Odesi silose sa žitom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je tim udarima uništena mogućnost dijaloga ili dogovora sa Moskvom.

Dan ranije, 22. jula, Rusija i Ukrajina su u Istanbulu potpisale zasebne sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama o izvozu miliona tona ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.