Petrović: Ako Evropa ne bude imala struje, neće imati ni Srbija

Ekonomija 04. jul 202220:39 > 21:00 8 komentara
N1

Ekonomski konsultant Bogdan Petrović izjavio je u emiisiji "Iza vesti" da nas očekuje neizvesna zima, jer postoji mogućnost da zbog nestašice struje na tržištu nećemo moći da kupimo onoliko koliko nam nedostaje za redovnu potrošnju. "Ako Evropa ne bude imala struje, neće imati ni Srbija. Redukcija će biti u slučaju hladne zime, vrlo izvesne. Ali, neće biti samo Srbija pod redukcijama... Proizvodnja struje u Evropi jako zavisi od gasa, i vidite šta se dešava sa gasom, da se menja situacija iz dana u dan. To je izuzetno složena situacija na evropskom nivou. Poruka je sledeća: 'Ako Evropa bude imala struje , mi ćemo moći da uvezemo ono što nam treba, pitanje je koliko će koštati, ali ćemo izgurati'", istakao je Petrović.

Ocenjuje da će prvi zadatak nove Vlade Srbije biti rebalans budžeta.

„Situacija nije katastrofalna, što se tiče javnih preduzeća. Tri najveća javna preduzeća (Telekom, Srbijagas i EPS) duguju oko 4,5, 5 milijardi evra, i ta preduzeća nastavljaju zaduženost. Toga trebamo da budemo svesni. Deo tih obaveza će pasti na teret javnih finansija. Očekujem da će vlada vrlo brzo da se formira i da će prvi zadatak biti da dostavi rebalans budžeta a milijardu evra državne garancije samo za EPS“, kazao je Petrović.

Dodaje da EPS uvozi određenu količinu struje, mora da uvozi dosta uglja, kao i da je ovoj kompaniji jako otežana likvidnost.

Povezane vesti

„Za vanredni uvoz struje plaćeno je do kraja marta 640 miliona evra“, navodi gost N1.

On je ocenio da za EPS „ima nade“, ali da treba da budemo realni i da kažemo da će „biti u punoj kondiciji za narednu zimu“.

Govoreći o situaciji na tržištu energenata, on je pohvalio odluku vlasti o uvozu uglja i otkrio da je stanje takvo da se više isplati da se uveze ugalj i da se plate troškovi transporta, nego da se uveze struja.

„Da li ćemo uspeti da uvezemo nedostajaću količinu uglja, to je pitanje na koje u ovom trenutku nemamo precizan odgovor…. U normalnim okolnostima EPS je preko leta deponovao viškove uglja blizu elektrana, i onda je to koristio. A sada nemamo viškove. Vrlo je teško reći da li ćemo imati na raspolaganju sav neophodan ugalj iz uvoza tokom zime“, konstatuje Petrović.

Upozorava da do velikih problema može doći na zimu, kada će nama biti neophodan uvoz struje, a da postoji mogućnost da nemamo mogućnost da je kupimo, jer se najavljuju velike nestašice na tržištu.

Govoreći o kolapsu EPS-a, on je rekao da postoji nekoliko razloga, a da je među prvima to što na Kolubari nije na vreme počelo da se radi na otvaranju novih poilja gde su bogate naslage uglja.

Smatra da odgovornost za ono što se desilo ne leži isključivo na direktoru EPS-a, jer „da se samo on pitao, a ne i neko drugi, verovatno bi završio iza brave“.

„Da je odgovornost Grčića nesporna javni tužilac bi ga već procesuirao“, napominje Petrović.

Ocenjuje da je kolaps EPS-a mogao da se izbegne pre tri godine, kao i da se tada uradilo ono što je predlagao Fiskalni savet, a to je reorganizacija preduzeća i rešavanje duboko sistemskih problema  – danas ne bi razgovarali o restrikcijama na zimu.

Na pitanje da li će EPS moći da proradi kao što je radio prošle godine, on odgovara: „Ne može da proradi. Ne možete da iskopate dovoljno rude. Problem je u rudarenju. Ako oni uspeju da obezbede iz uvoza razliku koja nedostaje, javiće se ogromna rupa“.

Zaključuje da ulazimo u zimu sa krajnje neizvesnom situacijom, kao i da niko ne sme da se zakune kolika će biti proizvodnja uglja na jesen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare