Petrović: Preguraćemo zimu bez problema, ako termocentrale rade bez „ispadanja“

Biznis 11. nov 202118:523 komentara

Ceo region i veliki broj evropskih zemalja pogodila je energetska kriza, a predviđa se da će struje biti još manje zbog mogućih obilnih snežnih padavina. O cenama gasa, uzrocima energetske krize u Evropi, za Infobiz je govorio ekonomiski konsultant Bogdan Petrović.

Komentarišući moguće poskupljenje gasa, navodi da ne veruje da će se to desiti tokom narednih meseci.

„Ni za jednu vlast nije popularno da podigne cenu gasa naročito tokom zime, tokom sezone grejanja, ali mi treba da naučimo stanovništvo da moraju da plaćaju ekonomske cene“, kaže on.

Petrović dodaje da je pitanje ako plaćamo benzin po svetskoj ceni, čak i više nego drugi, zbog akciza, nego države u okruženju, a mi to plaćamo i niko se ne buni, zašto bismo tolerisali da potrošači gasa imaju subvencionisanu cenu.

„Mi ćemo imati dovoljno energije pod uslovom da naše termocentrale rade bez ispadanja, uveren sam da ćemo zimu pregurati bez problema, ali to ne mora da znači. Nevolja naša je da smo u okruženju koje je sebe izložilo zahvaljujući nedovoljno promišljenim potezima, naglim usponima i padovima u obnovljivim izvorima energije. Koliko je nuklearnih elektrana ugasila Nemačka, a da nije napravila alternativu, i to sve zbog ekološke politike. Ja ne znam zašto kriviti Rusiju za nepromišljenu energetsku politiku Evropske unije. Što se više Evropa bude oslanjala na obnovljive izvore koji su nestabilni, biće više izložena nestancima struje. Zašto? Vetar odjednom prestane da duva, ili počne da duva, a stalno se izbacuju ugalj i nuklearne elektrane, ako ovako nastave, pitanje je kada će se raspasti elektroenergetski sistem na zapadu“, ocenio je Petrović.

Komentari

Vaš komentar