Petrović: Većim akcizama građani i privreda plaćaju neselektivne mere pomoći države

Ekonomija 22. sep 202317:06 15 komentara
N1

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović danas je izjavio da neselektivne mere pomoći države u ovoj godini čine 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da su akcize povećane da bi se nadomestio taj trošak budžeta.

„Sve to utiče na inflaciju i delovaće u lošem pravcu“, upozorio je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republiki budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava na kojoj je predstavio izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2022. godinu.

On je naveo da Fiskalni savet radi analizu davanja iz budžeta, počev od pandemijske 2020. godine do sada.

„Neselektivna davanja novca iz budžeta su socijalno neopravdana, jer nsiu usmerena ka onima koji treba da dobiju tu pomoć i ne stimuliše proizvodnju“, ukazao je Petrović.

Istakao je da najnoviji paket mera pomoći koji je uključen u rebalans budžeta može da utice na dodatno povećanje inflacija koja je veća nego u uporedivim zemljama i duže će trajati.

Petrović je pohvalio mere koje je Vlada Srbije počela da sprovodi u Elektroprivredi Srbije (EPS), što govorio o nameri da se prekinu pogubne vezu između politike i poslovanja tog preduzeća.

Dodao je da tek treba da uslede prave reforme EPS-a, rešavanje viškova zaposlenih, odnosno manjka neophodnih kadrova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare