Pivarska industrija Srbije zabeležila pad od sedam odsto zbog pandemije

Biznis 12. avg 202114:513 komentara
pivo, alkohol
Izvor: Shutterstock

Pivarska industrija u Srbiji, koja je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva, imala je pad od 7,19 odsto, u odnosu na godinu pre, pad izvoza od 10,05 odsto, te pad potrošnje piva od 5,55 odsto, objavilo je Udruženje pivara Srbije.

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, usled pandemije, kako je ocenjeno, predstavljalo je veliki udarac na industriju i ključni je faktor pada prošle godine, koji se nastavio i u prvoj polovini ove godine.

Sve to je rezultiralo i da se ukupan državni prihod od pivarske industrije u Srbiji umanji za 15,49 odsto, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je Srbija jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika, te da je izvoz, usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU, iznosio više od 1,4 miliona hektolitara, dok je uvoz bio veći od 380.000 hektolitara (najvećim udelom iz zemalja EU).

Konzumacija piva u Srbiji je usled pandemije koronavirusa pala na 62 litra po glavi stanovnika u 2020. godini, tako da je potrošnja bila ispod evropskog proseka, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je i da je Eurostat objavio istraživanje u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. na teritoriji EU, koje je pokazalo da je, u poređenju sa 2019. godinom, proizvodnja piva u EU bila manja za osam procenata, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.

Ukupna proizvodnja piva u EU u 2020. iznosila je 74 litra po stanovniku.

Tokom 2020. u EU proizvedene su oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijarde litara piva čiji procenat alkohola je manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.

Istraživanje Eurostata je pokazalo i da je Nemačka 2020. bila najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, Francuska najveći uvoznik, te da je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji.

Komentari

Vaš komentar