PKB: Svemirski brod ili brod koji tone – kakva je budućnost simbola Beograda

Ekonomija 31. jul 202119:26 21 komentara

Koja je budućnost PKB-a, odnosno stočarske proizvodnje u toj kompaniji? Nakon snimaka izmučenih krava i navoda o lošim uslovima u kojima se uzgajaju, opozicija poručuje da je nekadašnji simbol Beograda postao sramota. Vlast, ali i rukovodstvo kompanije, međutim poručuju - komentari su zluradi, a PKB je danas primer uspšene privatizacije.

Izmučene i neuhranjene krave na imanju nekadašnjeg beogradskog PKB-a. Snimak koji je prethodnih dana kružio društvenim mrežama doveo je opoziciju pred upravnu zgradu Al Dahre.

Povezane vesti:

„Umiranje krava mora odmah da prestane. Pošaljite inspekcije, uradite sve što je u vašoj nadležnosti. Pokazali ste koliko je pogrešno što ste prodali PKB. Nikad tuđa ruka neće gledati te krave kao što to rade srpski domaćini širom Srbije“, rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

PKB je kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prodat 2018. godine za oko 121 milion evra, što je bilo duplo manje od njene procenjene vrednosti. Kombinat je dat u bescenje bez ikakvih garancija da će se raditi na njegovom razvoju, tvrdi opozicija.

„Upozoravali smo da neće Al Dahra razvijati PKB kako bi ga razvijala Srbija i srpska ruka. Danas nam se objašnjava da se strašno razvija. 8.700 muznih krava je bilo u PKB-u. Danas ih ima manje od sedam hiljada. Pa kako je to razvoj“, kaže lider SSP Dragan Đilas.

Povodom optužbi zbog lošeg stanja stoke u PKB-u, oglasila se i kopmanija, koja tvrdi da navodi nisu tačni.

„Sasvim je normalno da na 17.000 životinja ima određeni broj bolesne stoke i uginuća. Uginuća koja se dešavaju na farmama Al Dahre, dešavaju i na svim farmama u svetu“, saopštila je Al Dahra.

U odbranu kompanije stao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je poručio da je PKB danas „svemirski brod“ u odnosu na vreme kada je Đilas bio na vlasti u Beogradu.

„Milionski dugovi, raspadnute farme, propale zgrade, smeštaj za radnike kao iz horor filmova, to je ukratko njihov domet i zaostavština PKB-a. Slika govori hiljadu reči i njome u svakom trenutku mogu potvrditi sve iznete argumente. Danas slika posle privatizacije isto govori više od hiljadu reči, ali neku sasvim drugu priču“, navodi Nedimović.

Kakav će nastavak priča imati znaće se od 1. novembra, do kada Al Dahra sa državom ima potpisan krovni ugovor. Nakon tog datuma kompanija ima pravo da promeni delatnost i prestane sa stočarskom proizvodnjom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare