PKS: Privrednici ocenjuju da je tržište stabilno, povećanje cena vide kao izazov

Biznis 18. feb 202212:26
N1

Privrednici Srbije su ocenili da je situacija na tržištu rada stabilna, većina očekuje rast ili nepromenjen nivo prometa usluga i dobara, a umereni su optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju ove godine i planiraju veći obim investicija, pokazali su rezultati ankete Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", objavljeno je.

Anketa, u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine, pokazala je da istovremeno visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom 2022. godine.

Troškovi inputa u poslednjem tromesečju 2021. povećani su kod 72 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal prošle godine, najviše u drvnoj industriji i poljoprivredi, objavila je PKS.

Više od polovine anketiranih očekuje da će poslovna klima u prvom tromesečju ove godine ostati nepromenjena, četvrtina da će biti poboljšana, a 23 odsto očekuje lošiju poslovnu klimu u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Većina kompanija je u četvrtom kvartalu prošle godine zadržalo ili čak povećalo broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća.

Кada je reč o prometu, većina očekuje nastavak pozitivnog trenda u prvom kvartalu tekuće godine – čak 61 odsto očekuje veći ili nepromenjen promet.

Takođe, privrednici očekuju povećanje izvoza u prva tri meseca ove godine, a tri četvrtine isti ili povećan obim uvoza u odnosu na kraj 2021.

Rezultati anktete pokazuju da 87 odsto kompanija planira veći ili isti nivo investicija u odnosu na prošlu godinu, najviše u građevinske objekte i zemljište, uvoznu i domaću opremu.

U PKS smatraju kako ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Preduzeća su prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje – 80 odsto firmi, a kredite 17 procenata, navedeno je u saopštenju.

Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 40 odsto kompanija.

Anketirana preduzeća zapošljavaju više od 285.000 radnika, a prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, ostvarila su 21,7 milijardi evra prihoda.