PKS: Žig Čuvarkuća do sada dobilo više od 500 proizvoda iz Srbije

Biznis 10. feb 202112:33
N1

Privredna komora Srbije objavila je da su žig "Čuvarkića", koji označava kvalitet i domaće poreklo, dobila još 64 proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i prerađivačke industrije Srbije, čime je ukupan broj proizvoda sa tom oznakom premašio 500.

Kako je navedeno, pravo na žig osvojili su „Zorka keramika“, „Perutnina Ptuj – Topiko“, „Mercator S“, šećerana „Crvenka fabrika šećera“, „Pobeda“ Predejane“ i „Degustacioni centar“ Pirot.

U oblasti prehrambene industrije, dva ugostitelja – „Pobeda“ Predejane i „Degustacioni centar“ Pirot, kandidovali su specifične proizvode za žig „Čuvarkuća“, navedeno je u saopštenju. Vlasnik „Degustacionog centra“ Dalibor Tošić, čije su „boemska potkovica“ i „midžorska poludivlja kobasica“ dobile pravo na žig, smatra da će „Čuvarkuća“ omogućiti tradicionalnim proizvodima koje pravi veći prodor na domaće, ali i strano tržište, veću prodaju i proizvodnju.

„Nadamo se da će naši proizvodi biti prepoznatljiviji na tržištu, da će se razlikovati i biti dosta ispred konkurencije. Domaća proizvodnja i korišćenje resursa isključivo iz Srbije jeste način da očuvamo i našu zemlju i ekonomiju, ali i da mali proizvođači razvijaju biznis“, rekao je Tošić.

I direktorka „Pobede“ Predejane Ivana Vučković, čiji su ljuti i blagi ajvar dobili oznaku „Čuvarkuća“, očekuje da će ta oznaka pomoći da se pri kupovini potrošači odluče za njihov proizvod i budu sigurni da kupuju kvalitetno i domaće.

Pravo na žig dobilo je i 17 proizvoda kompanije „Perutnina Ptuj – Topiko“ u Bačkoj Topoli, u kojoj se kompletan uzgoj, prerada i distribucija odvijaju u Srbiji i zatvara putanja proizvoda od polja do trpeze.

Navedeno je i da će žig dobiti i 21 proizvod kompanije „Mercator S“, pod brendom „Ukusi moga kraja“, koji se prave u saradnji sa lokalnim proizvođačima.

Gotovo 90 odsto domaće sirovine i rada ima i beli šećer šećerane „Crvenka“, sa tradicijom dugom 107 godina.

U oblasti hemijske industrije, četrnaest vrsta podnih i sedam vrsta zidnih pločica kompanije „Zorka keramika“, poneće žig „Čuvarkuća“, jer u proizvodima dominira visokokvalitetne glina iz rudnika u blizini fabrike u Šapcu.

Direktor „Zorka keramike“ Đorđe Radulović ocenio je da žig „Čuvarkuća“ pored ostalog podiže svest o kvalitetu domaćih proizvoda na domaćem tržištu.

Predsednik Saveta za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“, Mihailo Vesović, naglasio je da projekat „Stvarano u Srbiji“, pokrenut pre više od pola godine, beleži odlične rezultate, zahvaljujući podršci potrošača, stručnjaka, proizvođača, kao i trgovinskih lanaca, kao što su DIS i Mercator S koji su partneri PKS u ovoj akciji.

„Najveći broj proizvoda dolazi iz prehrambene industrije, ali i iz metalske, industrije građevinske industrije, farmaceutske, hemijske, tekstilne. Кompanije, bez obzira na to da li je vlasnik strani ili domaći, pokazuju da su proizvođači srpskog proizvoda, ali i da zadovoljavaju visoke standardne kvaliteta, poštuju ekološke i druge zahteve, vode računa o lokalnoj sredini i time doprinose rastu privrede u celini“, ukazao je Vesović.

Komentari

Vaš komentar