Plac kod Hipodroma prodat Beogradu na vodi za oko 27 miliona evra

Ekonomija 17. dec 202112:08 > 12:15 30 komentara
nadmetanje radnička
SSP

Grad Beograd prodao je plac u Radničkoj ulici, površine oko 56.000 kvadrata na kom su se nekada nalazili rezervoari NIS-a, kompaniji Beograd na vodi za početnu cenu od oko tri milijarde dinara, odnosno oko 27 miliona evra.

Kako je bilo navedeno u oglasu Direkcije za građevinsko zemljite i izgradnju Beograda, na lokaciji nisu dozvoljene komercijalne delatnosti, kao što su: šoping centri, hipermarketi, šoping molovi, stanice za snabdevanje gorivom, distributivni centri, veletržnice, skladišta, pijace, komercijalne garaže, a dozvoljene kompatibilne namene su sadržaji iz oblasti kulture i sportski objekti i kompleksi.

Istaknuto je i da se objekti od posebnog interesa za javnu službu za zaštitu spomenika kulture koji se nalaze na lokaciji (kula osmatračnica – centar za video nadzor, kuća za stanovanje, i dimnjak nekadašnje toplane) moraju zadržati u postojećem gabaritu i volumenu, bez mogućnosti promene izgleda, dogradnje i nadgradnje. Dozvoljena je, međutim, restauracija, sanacija i revitalizacija ovih objekata.

SSP protiv prodaje „Vučićevim arapskim prijateljima“

Stranka slobode i pravde, čiji su predstavnici prisustvovali današnjem javnom nadmetanju, podsetila je u saopštenju da se plac nalazi u neposrednoj blizini Ade Ciganlije, Hipodroma Beograd i turističkog kompleksa Topčider.

U saopštenju se dodaje su predstavnici SSP-a naveli da su istakli prigovor nema javnog nadmetanja kada postoji interesovanje „Vučićevih arapskih prijatelja“.

„Bacili su oko na ceo Beograd, a ova gradska vlast nastavlja sa prodajom. Opet jedan ponuđač. Opet prijatelji ove vlasti“, poručili su iz SSP i dodali da imaju plan da, posle smene aktuelne vlasti, raskinu štetni ugovor o Beogradu na vodi sa arapskom kompanijom.

Veselinović: Gradu duguju 100 miliona evra, a kupuju plac

Javnom nadmetanju prisustvovao je i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd koji je istakao da je zanimljivo to što je, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, preduzeće Beograd na vodi gradu dužno oko 100 miliona evra, a sada se pojavljuje kao kupac zemljišta.

“Kao i za mnoge druge brzinske rasprodaje vrednog zemljišta u vlasništvu grada Beograda, i ovde je karakteristično to da se na nadmetanje prijavljuje samo jedan ponuđač, da je cena početna, dakle nikakvog tu nadmetanja nema, već sve izgleda kao da je forma zadovoljena ali da se radi o pogodbi vlasti i podobnog privatnog investitora“, izjavio je Veselinović.

On je takođe poručio da će po smeni vlasti, biti zaustavljena „ova otimačina“, a javna dobra, kako je istakao, biće koriščena tako da služe društvu i građanima i građankama u budućnosti.

Veselinović je naveo i da je javnom nadmetanju prisustvovalo čak šest policajaca u civilu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare