Planirate da kupite prečišćivač vazduha? Ovo treba da znate

stefamerpik/Freepik

Vazduh u vašem domu može da bude prljaviji nego što mislite. Koncentracija određenih onečišćujućih tvari često je i dva do pet puta veća u zatvorenim prostorima nego na otvorenom.

Budući da vazduh u zatvorenom prostoru ne cirkuliše često, ti zagađivači ostaju unutra i pogoršavaju zdravstvene probleme koliko god da provetravate prostor. Upravo zato su se na tržištu pojavili prečišćivači vazduha. Ovi snažni uređaji će vaš dom osloboditi grinja, dosadne peruti i drugih zagađivača iz vazduha.

Ali kako možete da znate koji od mnogobrojnih modela na tržištu je baš za vas? Ovde ćemo raščlaniti sve što treba da znate kada kupujete prečišćivač vazduha, uključujući kako da prepoznate koji će vam pomoći da lakše dišete, a istovremeno odgovarati vašem životnom prostoru. Na taj način možete da pronađete najbolji prečišćivač vazduha, bez obzira na vaš budžet i potrebe.

Dizajnirani za jednu prostoriju

Prečišćivači su dizajnirani da filtriraju vazduh u jednoj prostoriji, ali ne i u celoj kući. I pre nego što krenete u kupovinu, odlučite gde želite da ga postavite kako biste mogli da izaberete onaj koji odgovara veličini prostorije.

Pored toga potražite uređaj koji filtrira zagađivače specifične za vaš dom ili zdravstvene potrebe (uklanjanje peruti kućnih ljubimaca ili dima cigareta, na primer). I još:

  • Odaberite uređaj koji koristi HEPA filter, zlatni standard za prečišćivače u zatvorenom prostoru, i uporedite koliko brzo može da filtrira vazduh.
  • Pogledajte nivoe buke (navedene u decibelima) u specifikacijama proizvoda.
  • U zavisnosti od toga gde ćete ga koristiti, možda ćete poželeti tiši uređaj. Izračunajte tekuće održavanje i troškove električne energije prečišćivača vazduha u budžetu izvan vaše početne kupovine.

Upotreba prečišćivača

Najbolje mesto za postavljanje prečišćivača vazduha je u sredini prostorije. Ali, naravno, to u većini slučajeva nije praktično niti je moguće. U najmanju ruku, trebalo bi da ostavite barem metar između uređaja i zida ili velikog nameštaja. Za idealno postavljanje u obzir bi trebalo uzeti deo kuće koji je najviše izložen štetnim česticama, kao što su dim ili dlake kućnih ljubimaca, kao i protok vazduha kroz prozor ili vrata. Smeštanje prečišćivača u deo sa velikim protokom vazduha omogućava jedinici da pokupi gušće zagađivače koji iza sebe imaju dovoljno energije vazduha da ih prenesu s jednog mesta na drugo.

Budući da pročišćivači vazduha ne uklanjaju sve štetne gasove, bilo bi poželjno da otvorite prozore kako biste provetrili svoj dom kada je kvalitet spoljašnjeg vazduha prihvatljiv. Ovo će vam pomoći da sačuvate filtere, koji se ne mogu prati. Ako kupite prečišćivač odgovarajuće veličine za prostoriju u kojoj provodite najviše vremena, sav vazduh će biti filtriran u roku od 20 minuta od zatvaranja prozora i ponovnog uključivanja jedinice.

Neki su efikasniji od drugih

Neki prečišćivači vazduha su bolji u filtriranju određenih vrsta zagađivača od drugih. Ako je, na primer, vaša primarna briga dim cigarete možda će vam biti potreban drugačiji uređaj od nekog ko ima mnogo kućnih ljubimaca. I mada je većina prečišćivača vazduha slična, neki su efikasniji u hvatanju prašine i peruti od dima (ili obratno).

Ako su mirisi zabrinjavajući, poželećete da pronađete sredstvo za čišćenje s filterom s aktivnim ugljenom, kao što je Xiaomi Mi Air Purifier 4 Pro. Ako težite opštem poboljšanju kvaliteta vazduha, potražite prečišćivač, kao što je Beurer prečišćivač vazduha LR 210, koji ima dobre performanse na svim nivoima.

Troškovi održavanja

Početna cena vašeg prečišćivača vazduha je bitna ako imate ograničen budžet, ali nemojte da pretpostavljate da ste završili s plaćanjem uređaja nakon što ste ga postavili u svoj dom. Filtere ćete morati periodično menjati na stalnoj osnovi.

Troškovi zamene filtera variraju od uređaja do uređaja: neki imaju skupe filtere koji traju godinama, dok drugi koriste jeftine filtere koji se moraju često menjati. Osim toga, dok se neki predfilteri mogu prati, HEPA filteri su jednokratni i moraju se u potpunosti zameniti. Dakle, pre nego kupite prečišćivač vazduha, izračunajte koliki će biti godišnji trošak za održavanje.

Energetska efikasnost

Prečišćivači vazduha su najefikasniji kada rade gotovo konstantno. Zbog toga ćete takođe hteti da u obzir uzmete troškove električne energije jer u zavisnosti od brzine ventilatora, svaki troši različite količine energije. Mali uređaji generalno troše manje energije, ali prečišćavaju i mnogo manje prostore. S druge strane, jedinice namenjene za velike prostorije s većom brzinom ventilatora obično crpe više energije.

Nekoliko prečišćivača ima „eko“ načine rada koji isključuju uređaje i stavljaju ih u stanje pripravnosti kada njihovi senzori više ne otkrivaju zagađivače u vazduhu.

Na kraju…

Kada su u pitanju prečišćivači vazduha iskustva i istraživanja pokazuju da filtriranje vazduha može da pomogne u uklanjanju štetnih čestica iz zatvorenih prostora. Ipak, ovi uređaji najbolje funkcionišu u kombinaciji s pravilnom filtracijom i tehnikama čišćenja doma. Prečišćivač neće samo raditi na povećanju kvalitete vazduha u zatvorenom prostoru, ali svakako može da bude od pomoći.

Zato je veoma važno da pre kupovine razumete način na koji prečišćivači vazduha rade i održavaju vaše zdravlje. Isto tako, kada upoređujete karakteristike i cene, bitno je da stvari držite u ravnoteži. Razmotrite različite modele koji nude vaše željene karakteristike i odaberite onaj koji se dobro uklapa u vaš budžet i potrebe.