Plata do 300.000 dinara, a radnici se teško pronalaze – u čemu je trik

Biznis 18. nov 202210:01144 komentara
Izvor: Shutterstock

Plata za električara i vodoinstalatera do 300.000 dinara, a za servisera bele tehnike do 250.000. Nova.rs piše da ovi iznosi nisu izmišljeni već su detalji oglasa za poslove u Beogradu i Novom Sadu. Ponude za zanatlije sve su primamljivije zbog toga što je reč o deficitarnim zanimanjima, a o tome koliko je situacija sa kadrovima ozbiljna, govori to što su veće šanse da u jednom danu završite sve kod lekara, nego sa majstorom, navodi ovaj portal

Iz firme koja je ove oglase postavila, za Nova.rs rekli su da se sve radi na procenat, pa prema tome zarada zavisi od učinka radnika i broja radnih sati. Dakle, plata nije fiksna i zagarantovana, ali ju je moguće zaraditi.

„Ne prihvatamo ljude koji rade manje od osam sati pet puta nedeljno. Ako neko želi da radi više, može i onda mu u skladu sa tim raste i zarada. Radnici su, naravno, prijavljeni i sve je regularno“, rekli su iz ove firme za Nova.rs.

Ipak, i pored toga što je plata velika, teško im je da nađu radnike, pa su oglasi konkretno ove firme otvoreni čak do 10. decembra.

električar mastor zanatlija
Shutterstock

„Javlja nam se dosta ljudi, ali ‘električar’ je jako širok pojam. Mi smo orijentisani na kućne popravke, što podrazumeva da se radni dan provodi u pokretu i saobraćaju. Budući da je saobraćaj bolna tačka Beograda, mnogima to ne odgovara, pa će se pre odlučiti za, recimo, rad na nekom gradilištu. Tako da nam nije baš lako da nađemo radnike“, dodaju iz ove firme za Nova.rs ističići da su dnevnice jako visoke već dve-tri godine, ali da jako malo ljudi hoće da radi taj posao.

Miloš Turinski iz Infostuda za Nova.rs objašnjava da je ovo već standardna priča na srpskom tržištu, budući da su zanati u velikom deficitu. Oni koji imaju ovo znanje odlaze u inostranstvo jer su mnogo bolje plaćeni.

Prema njegovim rečima, reč je o problemu koji postoji godinama unazad, a naročito je postao izražen nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Dodaje da trenutne zarade zanatlija zvuče astronomski za naše uslove, ali da se ta situacija neće menjati, jer se suočavamo sa višedecenijskim odlaskom kadrova, a mladi su nezaitereosvani za te poslove.

Komentari

Vaš komentar